Binnenland
NTRPowNed

Gaston Remmers verloor zijn zoon indirect aan de coronapandemie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaston Remmers verloor zijn zoon indirect aan de coronapandemie

Corona raakte iedereen maar sommige mensen wel heel hard. Aanstaande vrijdag opent Koning Willem-Alexander de expositie Nationaal stilstaan bij corona waarin 44 mensen vertellen wat corona met hen gedaan heeft en wat de gevolgen waren voor hun verdere leven. Zo ook Gaston Remmers, de vader van de op 14-jarige leeftijd overleden Pepijn uit Amsterdam-Noord. In 5 Dagen vertelt Remmers alvast zijn indrukwekkende verhaal.

5 Dagen... 'Stilstaan bij Corona' - Gaston Remmers over zijn zoon Pepijn

Koolmonoxide vergiftiging

"'s Avonds ging Pepijn de deur uit voor één van de nachtelijke ommetjes die hij maakte tijdens coronatijd. De volgende dag werd hij dood gevonden in zijn tentje, nog geen 500 meter van zijn huis", vertelt Remmers.

Dankzij een zoekactie van de buurt vond hij zijn zoon, vlakbij zijn ouderlijk huis. Dood; door koolmonoxide vergiftiging. Wat de dood van deze puber te maken heeft met de lockdownperiode, doet vader Remmers in 5 Dagen stapje voor stapje uit de doeken.

Experimenteren met drugs

"Pepijn was een slimme en vrolijke jongen, een lichte ziel. Hij was nieuwsgierig en avontuurlijk, maakte graag grapjes en kon goed leren. Hij zat op het gymnasium maar vond het vaak saaaaaaai, met wel zeven a’s zoals hij het vaak tegen zijn vader uitsprak. Zoals zoveel makkelijk lerende pubers, deed Pepijn aan het einde van het jaar even flink zijn best en dat was net voldoende om over te gaan", typeert Remmers het leergedrag van zijn zoon.

Maar met het online onderwijs had Pepijn te weinig structuur en kreeg hij zijn leven niet goed op de rit. "Zijn dag- nachtritme verslonsde, hij vereenzaamde en begon te blowen." Ook schoolvriend Jonathan kon zich die periode nog goed herinneren. "Hij sprak niet veel met ons af. Online was hij niet zo gezellig en toen hij ook nog van school getrapt werd, ging hij experimenteren met drugs."

Buurtvriendin Rosa ziet ook een duidelijk verband. "Het drugsgebruik werd aangewakkerd door de verveling van de lockdown. Door het niet zien van vrienden en online van alles lezen over drugs. Hij was nieuwsgierig en als je niet op school met je vrienden bent, ga je andere dingen doen."

Die bewuste winteravond zette Pepijn een tentje op en stak hij een bbq aan om zich aan te verwarmen. Hij gebruikte het middel 3-MMC (3-methylmethcathinone) en raakte in een roes, door de koolmonoxide zakte hij weg in de dood.

Noden van jongeren

Pepijns buurtvriendin Rosa kan zich de heftige lockdownperiode nog als de dag van gisteren herinneren. "Voor mij was het ook heel heftig. Ik heb nog veel last van angsten gehad." Pepijns dood ging als een schok door de buurt en werd een wake-up call voor de ouders die daarna meer aandacht kregen voor de noden van de jongeren. Jonathan vertelt dat ze na de dood van Pepijn meer mochten afspreken met elkaar en dat de lockdown daardoor een stuk draaglijker werd.

Na corona kwam de buurt geregeld bij elkaar. Een aantal ADM-kunstenaars legden samen met vader Remmers een pad aan op de route die Pepijn voor het laatst liep. Midden op het pad is een monument verrezen van staal met een steen in het midden, ter nagedachtenis aan Pepijn maar ook aan al die jongeren die een moeilijke tijd hebben moeten doorstaan.

Voorbereiding nieuwe lockdowns

Marion Koopmans riep afgelopen maandag op om ons beter voor te bereiden op nieuwe lockdowns. Gaston Remmers heeft daar wel ideeën over: "Wat ik voel is dat we door corona in een kramp terecht kwamen en zo bang waren om de controle te verliezen dat ons bewustzijn vernauwde. De overheid en instituties konden niet meer open staan voor alternatieve oplossingen die burgers aandroegen. Deze mensen werden vaak als wappies weggezet terwijl het merendeel bezorgde burgers waren die aandacht vroegen voor dit soort problemen."

"Als we ons beter willen voorbereiden, moeten we kijken hoe we in staat zijn die spanning beter te handelen. Hoe kunnen we blijven luisteren naar elkaar en open blijven staan voor andermans noden."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie