Binnenland
AVROTROS

PersVeilig over incident met shovel in Lunteren: 'Het is een nieuw dieptepunt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PersVeilig over incident met shovel in Lunteren: 'Het is een nieuw dieptepunt'

De persfotograaf belde al met de alarmcentrale, toen een grote shovel gisteravond opzettelijk zijn auto in de sloot duwden. De journalist was daar om foto's te maken van een autobrand. "Het is een nieuw dieptepunt van geweld tegen journalisten", zegt Peter ter Velde van PersVeilig in EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Omstanders waren het gisteravond niet eens met de komst van de persfotograaf en zijn vriendin die samen in de auto zaten. Op beelden is te zien hoe ze in een sloot worden gedrukt.

'Steeds gevaarlijker'

Journalisten kunnen steeds minder makkelijk veilig hun werk doen, zegt projectleider Peter ter Velde bij PersVeilig. "Er worden al jaren trainingen gegeven aan journalisten om ze te behoeden voor gevaarlijke situaties in het buitenland, maar langzaam maar zeker wordt het in Nederland ook steeds gevaarlijker."

Bij PersVeilig kunnen journalisten melding maken van belagingen en allerlei soorten gevaarlijke situaties. Ter Velde ziet dat het aantal meldingen toeneemt. "Vorig jaar zijn er in 12 maanden 121 meldingen gedaan van intimidatie of geweld. Vandaag staat de teller al op 98 en het is pas 20 april."

Net op tijd

Er verandert iets in de samenleving waardoor een deel van de mensen geen vertrouwen meer heeft in de journalistiek, zegt Ter Velde. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten in 2019 het platform PersVeilig opgericht. "Het uitrollen van dat platform was net op tijd", vindt hij. "De situatie wordt helaas alleen maar erger."

Waar je vroeger als journalist nog 'gewoon' onvoorbereid naar een demonstratie kon gaan om daar verslag van te doen, is dat nu echt niet meer mogelijk, vertelt Ter Velde. "Je moet nu echt nadenken voordat je iets gaat doen, anders bevind je jezelf misschien in gevaarlijke situaties." En de vorm van de gemelde incidenten verandert. "Mensen gaan steeds vaker over van verbaal geweld naar fysiek geweld. Dat zag je gisteravond ook gebeuren in Lunteren. Dat is iets waar ik me al langer zorgen over maak."

Toekomst

Ter Velde benadrukt dat het niet gaat om de gehele samenleving die het vertrouwen verloren is. "De samenleving is altijd in beweging, en golft op en neer. Er is nu een onderstroom die het vertrouwen kwijt is en ik hoop dat dat op enig moment weer anders zal zijn."

Tot die tijd is het belangrijk dat journalisten leren hoe ze zichzelf weerbaar kunnen maken en hoe ze het beste kunnen omgaan met agressieve of emotionele mensen. "Daarnaast is het belangrijk dat we aan elke groep proberen duidelijk te maken dat persvrijheid de peiler is van onze democratie, en dat dat een groot goed is."

PersVeilig

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie