'Libiërs verlangen na zes jaar onrust naar een nieuwe Khadaffi'
- Nieuws
- 'Libiërs verlangen na zes jaar onrust naar een nieuwe Khadaffi'
[NOS] Een diplomatiek succes van de Franse president Macron: in Parijs beklonken de Libische premier Serraj en zijn rivaal, generaal Haftar, een wapenstilstand voor het door oorlog geteisterde land. Haftar heeft het oosten van Libië in zijn macht. Ook komen er mogelijk volgend jaar al presidents- en parlementsverkiezingen.
Sinds de dood van dictator Khadaffi in 2011 heerst er chaos in het Noord-Afrikaanse land: het telt drie regeringen en talloze milities die elkaar naar het leven staan. Het is dus maar de vraag of het land werkelijk betere tijden tegemoet gaat, vertelt Libië-kenner Gerbert van der Aa in het NOS Radio 1 Journaal.
Seculiere dictator
De Verenigde Naties en de Europese Unie erkennen premier Serraj als leider van het land. ''Door hun geld op hem te zetten, probeerden ze generaal Haftar uit het veld te zetten'', analyseert Van der Aa. ''Maar Haftar heeft de laatste tijd veel macht naar zich toegetrokken. Niemand kan meer om hem heen.''
De generaal is niet heel populair, vertelt Van der Aa. ''Hij wordt gezien als een soort nieuwe Khadaffi, een seculiere dictator zoals generaal Sisi in Egypte.'' Haftar was een goede vriend van Khadaffi. Als twintiger was hij in 1969 onderdeel van de groep jonge militairen die onder leiding van Khadaffi een staatsgreep in Libië pleegde.
Later raakte hij uit de gratie bij de dictator, toen de generaal een nederlaag leed in Tsjaad. Haftar werd krijgsgevangene gemaakt, vluchtte naar de Verenigde Staten en werd er informant voor de CIA. In die positie speelde hij een rol bij de val van zijn oude vriend Khadaffi.
'Libiërs verlangen na zes jaar onrust naar een nieuwe Khadaffi'
Mensensmokkel
Volgens Van der Aa verlangen veel Libiërs na zes jaar oorlog en een totaal ingestorte staat terug naar de rust die onder Khadaffi heerste. Het grote probleem is dat er misschien wel honderd verschillende 'warlords' zijn, die ieder hun eigen gebied bestieren.
Haftar is de enige die erin kan slagen om alle milities aan te pakken, denkt Van der Aa. ''Die milities zijn vaak crimineel en betrokken bij de mensensmokkel naar Europa. Hij pakt ze keihard aan - mensen worden standrechtelijk geëxecuteerd.''
Verkiezingen
De mensenrechten worden dus niet gerespecteerd door de generaal. Desondanks kan hij op steun rekenen van Saudi-Arabië en Rusland. Zodra Haftar de parlementsverkiezingen wint, kunnen de EU en VN ook niet meer om hem heen, verwacht Van der Aa. Europa heeft er daarnaast groot belang bij om de vluchtelingenstroom vanuit Libië een halt toe te roepen.
Over de verkiezingen is Van der Aa sceptisch. ''De vorige keer liepen ze slecht af: de tegenstellingen werden enorm aangescherpt. Het is daarnaast ook maar de vraag of Haftar zich neerlegt bij een eventuele nederlaag'', aldus de Libië-kenner.