Binnenland
BNNVARA

Herstel van hoogveen met stekjes

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Herstel van hoogveen met stekjes

Ooit bestond een kwart van ons land uit hoogveen. Maar bijna al dat veen is in de vorm van turf in kachels verdwenen. Nu resten nog maar een paar snippertjes, zoals in de Peel en in het Bargerveen. Een groep wetenschappers wil dat hoogveen weer laten groeien, en wel door het te stekken.

Herstel van hoogveen met stekjes

Veen wordt onder andere gemaakt door veenmos. Er bestaat drijvend veenmos, dat gewoon op het water ligt, maar ook ‘bultvormend veenmos’, dat regenwater kan vasthouden en omhoog kan groeien zonder te verdrogen. Dat soort bultvormende mossen is cruciaal om weer groeiend veen te krijgen.

Steun voor het klimaat

Bij hoogveen hoort een heel eigen ecosysteem, ‘een prachtig systeem dat ik graag terug zou zien in ons land’, zegt mossenonderzoeker Juul Limpens van de universiteit in Wageningen. ‘Maar behalve dat het heel mooi is, is het ook super nuttig. Een groeiend hoogveen slaat per hectare meer CO2 op dan een bos. Als we dat veen weer ‘aan de praat kunnen krijgen’, helpen we dus ook het klimaat’, aldus Limpens.

Duizenden kilometers verspreiden

Limpens van de Wageningse universiteit en collega's van Staatsbosbeheer en onderzoeksbureau B-Ware zoeken nu naar plekken in De Peel waar ze stekjes van hoogveen uit een kweek in het Bargerveen kunnen uitplanten.

"Dat klinkt misschien raar, omdat veenmos zich verspreidt met sporen. Die reizen met gemak honderden of zelfs duizenden kilometers door de lucht, dus verspreiding zou geen probleem hoeven zijn, zou je denken. Maar toch zien we dat die sporen niet snel tot nieuwe mosplantjes groeien, omdat ze de concurrentieslag verliezen met al die planten die zo hard groeien in onze stikstofrijke natuur. Uit experimenten hebben we geleerd dat het planten van stekjes wél werkt", aldus Limpens.

Wachten op miezerig weer

Inmiddels hebben de onderzoekers enkele kansrijke locaties gevonden in de Grote Peel en de Deurnse Peel. "Nu is het wachten op miezerig herfstweer", zegt Limpens. "Als het te warm en te droog is, verdrogen de stekjes direct. We gaan pas beginnen met planten als het wat natter is. Hopelijk groeien de veenpakketten de komende jaren dan weer omhoog."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie