Binnenland
NOSNTR

Drinkwatertekort dreigt in 2030 als provincies geen maatregelen nemen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Drinkwatertekort dreigt in 2030 als provincies geen maatregelen nemen

Als je hier in Nederland de kraan opendraait, komt er drinkwater uit. Dat zijn we nou eenmaal gewend. Maar de Inspectie Leefomgeving en Transport komt deze maandag met een waarschuwing: als de provincies geen maatregelen nemen zal er in 2030 een structureel tekort aan drinkwater ontstaan.

Drinkwatertekort dreigt in 2030 als de provincies geen maatregelen nemen

"Op een gegeven moment betekent dit dat wij geen nieuwe woningen meer kunnen aansluiten", vertelt directeur van Vitens, Jelle Hannema, in Nieuws en Co. "Het betekent dat er in tijden van droogte en veel watergebruik geen water meer uit de kraan komt in bepaalde delen van het land."

Vergunning

Volgens Hannema komt het deel doordat er te weinig vergunningen worden uitgedeeld door de provincies aan drinkwaterbedrijven. "Als wij geen vergunningen krijgen, kunnen wij geen extra productie bouwen om ervoor te zorgen dat er voldoende drinkwater is voor iedereen", zegt hij. "We zijn als sector dit punt al heel lang onder de aandacht aan het brengen, we zien dat er onvoldoende snelheid komt om die vergunningen daadwerkelijk te verlenen."

Hannema zit regelmatig met provincies om de tafel om te praten over het naderende probleem. "Vervolgens hebben we nog niet de vergunningen binnen. Dat zijn slepende processen."

Provincies

Volgens Overijssel gedeputeerde Martijn Dadema is het probleem bekend. "We hebben meer aanbod nodig, daar hebben we ook afspraken over gemaakt met de Waterschappen en Vitens. Om een aantal winningen meer te gaan winnen, zijn we met een aantal processen gestart om nieuwe winningen te zoeken. In overleg met Vitens kijken we ook of we oppervlaktewater kunnen gebruiken. Op verschillende sporen zetten we samen in", zegt Dadema. "Maar zo'n nieuwe winning is niet zo makkelijk. Er gebeurt een hele boel in het buitengebied. Dat vergt zorgvuldige processen."

Drinkwatertekort dreigt in 2030 als de provincies geen maatregelen nemen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie