Binnenland
AVROTROS

Aantal diagnoses van kanker neemt af: 'Wacht nu niet met naar de huisarts gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal diagnoses van kanker neemt af: 'Wacht nu niet met naar de huisarts gaan'

Het aantal nieuwe kankerdiagnoses is de afgelopen weken met meer dan een derde gedaald. Doorgaans wordt wekelijks bij zo'n 3.500 mensen kanker vastgesteld. In de laatste weken daalde dat aantal tot onder de 2.000. "Ik zie nu vooral 75-plussers met een plekje op hun arm wachten met naar de huisarts gaan."

De nieuwste cijfers zijn afkomstig van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Voorzitter van het IKNL, Thijs Merkx, wijt de daling aan de coronacrisis, waardoor mensen de huisarts mijden. En dat is zorgelijk, vertelt hij. "Een kankercel houdt zich niet aan corona en neemt geen rust. Die groeit rustig door. Dus hoe langer je wacht, hoe potentieel groter de kwaadaardigheid wordt."

Huidkanker met de helft afgenomen

Opvallend in de cijfers is vooral de daling in het aantal gevallen van huidkanker, met gemiddeld 40 procent en de laatste twee weken zelfs met 50 procent. Bij borstkanker is die daling zo'n 28 procent.

De daling lijkt te worden veroorzaakt doordat mensen met klachten minder snel naar de huisarts gaan of minder snel worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook zijn bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker in maart stopgezet.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie