Binnenland
KRO-NCRV

We gebruiken veel minder gas, ook tomatenteler Jacob: 'Behoorlijke impact'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We gebruiken veel minder gas, ook tomatenteler Jacob: 'Behoorlijke impact'

Ons gasverbruik is in 2022 met een kwart afgenomen. Ook tomatenteler Jacob van den Belt draagt zijn steentje bij: hij gebruikt nu geen felle lampen meer in zijn kassen. Maar de impact is 'behoorlijk', vertelt hij bij Spraakmakers. Qua omzet en qua personeel.

We verbruikten evenveel gas als in 1972. En dat komt niet alleen door huishoudens, ook bij grote bedrijven en de glastuinbouw werd bespaard. Zoals bij tomatenteler Van den Belt uit IJsselmuiden. Hij zet de felle lampen niet meer aan - dat deed hij normaliter op ongeveer een kwart van zijn terrein.

Tomaten nu minder lekker

"Nu produceren we van week 13 tot week 44", zegt hij. "Normaal produceerden we het jaar rond en gingen vanaf week 45 de lichten aan. Maar sinds begin dit jaar kan dat niet meer." De impact is 'behoorlijk.' De omzet op het belichte stuk zal halveren denk hij. Maar de impact zit 'm ook in de personeelsplanning. Hij heeft niet continue evenveel mensen nodig, en dat is lastig regelen.

Desalniettemin zit hij niet bij de pakken neer. "Ik verwacht niet dat we in de problemen komen." Maar beter zet hij het licht weer aan, al is het maar voor de kwaliteit van de rode bommen. "Wat nu in de schappen ligt, het trossegment, is kwalitatief een stuk minder. Het komt vooral uit Zuid-Europa nu. Ben benieuwd wat het groot winkelbedrijf wil komende jaren."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie