Binnenland
EO

Aboutaleb smeekt kerken: 'Alstublieft, doe het niet'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Aboutaleb smeekt kerken: 'Alstublieft, doe het niet'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb pleit voor een verbod op religieuze en levensbeschouwelijke samenkomsten tijdens de coronacrisis.

"Elke samenkomst draagt bij aan het verspreiden van het virus, laten we stoppen met religieuze vieringen", zei de Rotterdamse burgemeester in Dit is de Dag.

Tot nu toe geldt er een uitzondering voor religieuze of levensbeschouwelijke samenkomsten tot dertig personen. Maar als het aan de Rotterdamse burgemeester ligt, komt er een einde aan: "Ik ben zelf een religieus mens en kan mijn geloof het beste beleven in een gemeenschap, maar dit zijn uitzonderlijke tijden. We moeten hierin niet wachten op een besluit van de regering."

Anderhalve meter afstand

Burgemeester Aboutaleb vindt het argument van anderhalve meter afstand niet verdedigbaar in deze situatie. "Ja, je raakt hier een grondrecht, maar er zijn de afgelopen weken heel veel andere grondrechten ondergeschikt gemaakt. Het zou van enorme wijsheid getuigen om even door de zure appel heen te bijten. Wellicht heeft het kabinet politieke en grondwettelijke redenen om het aantal niet naar nul te brengen, maar kerken kunnen zelf verantwoordelijkheid nemen en zeggen: wij doen dit wel."

Alternatieve mogelijkheden

Vitale processen, zoals boodschappen doen in de supermarkt of het maken van een radio-programma mogen wel doorgaan, maar voor het beleven van een religieuze identiteit zijn er volgens Aboutaleb genoeg alternatieven, zoals het streamen van een kerkdienst.

Ook in de Hersteld Hervormde kerk van dominee Rinie van Reenen uit Oldebroek maken ze gebruik van deze onlinemogelijkheden. Wel komt er in zijn kerk nog een kleine groep bij elkaar. "We houden ons nadrukkelijk aan de hygiëneregels en de anderhalve meter afstand." Maar Aboutaleb is duidelijk: "Ik zou bijna op mijn knieën willen gaan en zeggen: alstublieft, doe het niet!"

Burgermeester Ahmed Aboutaleb pleit voor een verbod op religieuze samenkomsten tijdens de coronacris

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie