Binnenland

Burgemeester Beverwijk over heropening Bazaar: 'Mondkapjes geen wondermiddel'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Beverwijk over heropening Bazaar: 'Mondkapjes geen wondermiddel'

Na verschillende aanpassingen mag de Beverwijkse Bazaar haar deuren weer volledig openen. Burgemeester Martijn Smit (PvdA) is niet van plan de deuren opnieuw te sluiten, vertelt hij bij Radio Tour de France. "Sluiting is alleen aan de orde is als de anderhalve meter echt, en dan bedoel ik ook echt, niet lukt."

Ooggetuigen melden dat niet iedereen een mondkapje draagt, of niet op de juiste manier. Toch gaat Smit alleen over tot een tweede sluiting als opnieuw blijkt dat de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden. "De mondkapjes zijn niet het wondermiddel. Ik vind niet dat je er heel rigide naar moet kijken, want dat is niet te doen."

Erg rustig

Op de eerste dag na de volledige heropening is het nog niet erg druk op de Bazaar, heeft Smit zich laten vertellen. Dat is lastig voor de lokale ondernemers. "De impact voor hen was erg groot. Maar het moest echt gebeuren omdat het niet langer verantwoord was om de deuren open te houden", legt Smit uit.

De Bazaar heeft eerder deze week aan de gemeente en de veiligheidsregio een plan gepresenteerd met maatregelen tegen het coronavirus. Zo geldt een mondkapjesplicht in alle hallen en zijn kramen smaller gemaakt.

Aandurven

Smit legt de verantwoordelijkheid bij het handhaven van dit nieuwe plan voor een groot deel bij de markthallen zelf. "Mensen van de Bazaar houden toezicht. Dat maakt dat we het weer aandurven."

Reden voor deze eigen controle: Smit kan er niet voor zorgen dat er constant boa’s of agenten aanwezig zijn. "Je kunt ook niet tegen een horecaondernemer zeggen: als je open bent is er voortdurend een boa voor je aanwezig."

Luister hier het volledige gesprek met burgemeester Smit in Radio Tour de France terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie