Naar homepage
Binnenland

Moeten coronamaatregelen strakker worden gehandhaafd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten coronamaatregelen strakker worden gehandhaafd?

Een restaurant in Eindhoven dat dit weekend – 'fuck it' – weer openging en een 'vrijheidswandeling' met honderd mensen in Breda. Moet er harder worden opgetreden tegen mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden?

De keuze is aan de handhaver ter plaatse, vertelt Erik Lakeman van de Nederlandse BOA-bond bij Spraakmakers. Zij zullen aan de hand van de situatie kijken wat het meest passend is. "Als een winkelier bijvoorbeeld actief bezig is om mensen op goede afstand te zetten en hij doet er alles aan om het in goede banen te leiden, dan is het raar als hij hier een bekeuring voor krijgt."

In het geval van het Eindhovense restaurant werd gekozen om een waarschuwing af te geven. "Als handhaver moet je op dat moment een moeilijke maatschappelijke discussie zien vorm te geven", zegt Lakeman die benadrukt dat ondernemers onder zware druk staan. Boetes worden volgens hem ook achteraf nog wel eens gegeven.

Kans op escalatie

Burgemeester Paul Depla van Breda ziet in zijn gemeente ook situaties waarbij direct ingrijpen en beboeten volgens hem niet de beste methode is. Bijvoorbeeld bij een onaangekondigde Sinterklaasintocht. "Op zo’n moment wordt goed bekeken hoe je op kunt treden. Anders kan het escaleren." Bij de intocht werden daarom kentekens geregistreerd om achteraf te achterhalen wie er waren en wat ze daar deden. "Zo kunnen achteraf soms alsnog boetes worden opgelegd."

Tegelijkertijd wil Depla graag lik op stuk handelen. "Om te laten zien: gedraag je nu eens. Denk verder dan je eigen hachje." Zo werd een 'vrijheidswandeling' in Breda waar zo'n honderd mensen aan meededen dit weekend, gestopt door de politie. Ook zijn er mensen aangehouden wegens opruiing, vertelt de burgemeester.

Kentekens registreren

"Het was niet zomaar een wandeling, maar een protest tegen de coronamaatregelen. De organisatie deed dit voor de tweede keer en zij kregen daarom preventief een 'last onder dwangsom'. Als er nog een keer zoiets gebeurt, krijgen zij direct een forse boete." Ook hier werden weer kentekens geregistreerd om de gebeurtenis "niet zomaar te laten passeren".

Tot slot wil de burgemeester nog wel constateren dat het gaat om uitzonderingen die zo belicht worden. "Er zijn bijna geen illegale feestjes. De meeste mensen steunen nog steeds het beleid."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie