Binnenland
AVROTROS

Zorgen over pensioen? Er is méér dan we nodig hebben

foto: Mensen met pensioenfoto: Mensen met pensioen
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over pensioen? Er is méér dan we nodig hebben

Er wordt heel wat gesomberd over de pensioen. Voor dr Kelder reden om eens positief nieuws te brengen: geniet nu van uw geld want er is meer dan genoeg voor later.

"Voor de doorsnee Nederlander geldt eigenlijk dat hij meer dan genoeg spaart voor zijn pensioen, meer dan hij nodig heeft", ligt Marten van Garderen, senior econoom bij ING toe.

"Oh dus we zouden het gewoon kunnen afromen?", vraagt dr Kelder. "Ja, voor een aantal mensen mag je het best omdraaien. Die sparen misschien wel te veel en zouden er beter nu een beetje van kunnen genieten", zegt van Garderen.

Topsysteem

"Nederland heeft gewoon een topsysteem, we staan nu op nummer één in de wereld, soms op nummer twee, maar we hebben een heel goed pensioensysteem", zegt Van Garderen. Zijn bank heeft wereldwijd onderzocht of mensen die gepensioneerd zijn meer of minder geld krijgen dan ze nodig hebben. Daaruit blijkt dat in Nederland mensen meer krijgen dan ze verwachten of dan ze nodig hebben. "Men is bang te kort te komen, maar uiteindelijk krijgen ze ruim voldoende", zegt van Garderen.

Er is meer pensioen dan we denken

Ster advertentie
Ster advertentie