Binnenland
WNL

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? 'Taboe is doorbroken', zegt voormalig CU-leider Segers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? 'Taboe is doorbroken', zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. "We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme", zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. Zo was hij vorige week bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij met Joodse studenten sprak. "Zij hebben allemaal verhalen van scheldpartijen, intimidatie en misplaatste grappen. Dat is buitengewoon pijnlijk."

Video niet beschikbaar

Antisemitisme is iets van alle tijden. De Britse en inmiddels overleden rabbijn Jonathan Sacks zei ooit dat Joden werden gehaat om hun religie. Daarna was de reden tot haat gebaseerd op hun succes en weer later vanwege hun etniciteit of het hebben van een eigen staat. "Antisemitisme heeft zo'n lange historie en krijgt altijd weer een nieuw gezicht", reageert Segers. "Er is altijd weer een nieuwe reden om Joden te haten."

Taboe doorbroken

Volgens Segers was antisemitisme of Jodenhaat na de Tweede Wereldoorlog "een tijdje taboe". Daar is nu geen sprake meer van. "Het taboe is via Israël doorbroken. Het kwaad van het antisemitisme laat zijn smerige troon hier weer zien. We zien het in alle schaamteloosheid openbaard worden."

Zijn we hiermee weer terug bij af, terug in de jaren 30? "Het is het zelfde probleem in een nieuwe tijd, in een nieuwe gedaante", antwoordt de oud-politicus. "De oorsprong is een haat tegen een minderheid die irrationeel, bizar en misplaatst is en iedere keer zijn kop weer opsteekt. Het is altijd door moedige mensen bestreden en moet nu ook door moedige mensen bestreden worden."

Falen van de rechtsstaat

Veel mensen spreken zich ook uit tegen antisemitisme, maar wanneer zij dit doen, worden zij vaak met de dood bedreigd. "Als je hen niet de vrijheid kan bieden, faal je als rechtsstaat. Dan faal je als vrije samenleving", is Segers van mening.

De voormalig CU-leider gaat verder: "Jouw en mijn vrijheid om te spreken en te zijn wie wij zijn, om te geloven of niet te geloven, om je hart te luchten, die vrijheid staat het op spel als de vrijheid van deze mensen wordt aangetast."

Mr. Visserlezing

Dit alles haalt Segers morgen ook aan tijdens de jaarlijkse Mr. Visserlezing, waar hij het woord krijgt. Met zijn toespraak hoopt hij mensen te overtuigen de ander "uit de vijandigheid te halen".

Dat begint bij jezelf, zegt Segers. "We redden het alleen als het is geworteld in een persoonlijke overtuiging dat we, met alle verschillen die wij in het land hebben, in vrede met elkaar samenleven. Dat kan alleen als de vrijheden die jij hebt, exact hetzelfde zijn als de persoon met wie jij het volledig oneens bent."

Gert-Jan Segers (voormalig CU-leider) ziet antisemitisme toenemen: 'Het taboe is doorbroken' (24 juni 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie