Binnenland

Ook na Dry January merk je de voordelen nog
AVROTROS

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook na Dry January merk je de voordelen nog

Het is vandaag de laatste dag van Dry January. Veel mensen hoeven dus nog maar één dag de alcohol te laten staan. Maar hoe ga je verder als februari begint? Martijn Planken, oprichter van IkPas, vertelt in Radio EenVandaag dat je nog maandenlang plezier hebt van je alcoholvrije maand.

De alcoholloze maand loopt op zijn eind

IkPas is de Nederlandse actie waarbij je tijdelijk geen alcohol drinkt. Voor de Dry January-actie meldden zich bijna 24 duizend mensen aan. "Maar voor iedereen die zich aanmeldt, doen er drie of vier dat niet", zegt Planken. "Dus wij vermoeden dat er zo'n 100 duizend mensen mee hebben gedaan."

Vergeleken met vorig jaar is het aantal deelnemers verdubbeld. Planken kan dat wel verklaren. "Mensen zijn steeds meer bezig met hun gezondheid. Het besef dat alcohol ongezond is, stijgt steeds meer. Een maand geen suiker, of in dit geval een maand geen alcohol: dat sluit goed aan bij de gezondheidshype."

'Je slaapt beter en voelt je fitter'

Volgens Planken zit het effect van Dry January vooral in het doorbreken van je patroon. "Een glaasje wijn zit bij veel mensen standaard in het systeem. Door niet te drinken, word je veel bewuster van je alcoholgebruik." Maar ook voor je gezondheid is het vrijwel direct goed. "Je slaapt beter, voelt je fitter, je valt af en verbetert je cholesterolgehalte en leverfunctie."

Mensen die meedoen, merken ook na Dry January nog de effecten van de maand "Tot 6 maanden erna drink je zo'n 30 tot 40 procent minder glazen alcohol. Je bent erachter gekomen hoe vaak je dronk en dat sommige momenten waarop je drinkt helemaal niet zo cruciaal zijn."

Nieuwe gewoonten

Martijn Planken ziet onder deelnemers ook dat het niet altijd lukt. "Maar als mensen de fout ingaan, sturen ze ons wel vaak een mailtje. Om advies te vragen, hoe pak ik het weer op? Of om te vragen: mag ik nog wel meedoen? Ze zijn zich wel schuldbewust." Planken ziet twee redenen voor het 'falen' van deelnemers. "Alcohol zorgt ervoor dat je kan ontspannen. Sommige mensen hebben dat nodig, omdat ze het zelf niet kunnen. Daarnaast maakt het je in het uitgaansleven wat losser. Dat is voor sommige mensen nuchter ook moeilijker."

Toch kan het slagen van Dry January je in de maanden erna wel helpen om je nieuwe gewoonten uit te bouwen. "Als je deze maand positieve ervaringen hebt opgedaan, bijvoorbeeld als je nuchter bent uitgegaan, dan is het ook makkelijker om dat daarna nog eens te doen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie