Binnenland

(Bijna) iedereen gaat erop vooruit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. (Bijna) iedereen gaat erop vooruit

[NOS - RAD1] Uit de doorrekening van de nieuwe plannen door het Centraal Planbureau blijkt dat door de bank genomen alle groepen in de samenleving erop vooruit gaan. Bijna iedereen met een baan zal meer koopkracht krijgen.

Wie bijvoorbeeld bruto minder dan circa 2800 euro verdient, gaat er de komende vier jaar gemiddeld 0,8 procent op vooruit. Ongeveer 0,6 procent daarvan is een effect van de nieuwe kabinetsplannen.

Maar lang niet iedereen profiteert van de nieuwe plannen. Een deel van de gepensioneerden en mensen met een uitkering zal juist iets minder te besteden hebben.

Dat strookt tegen de uitspraken in van Rutte die tijdens de presentatie van het regeerakkoord nog benadrukte dat alle groepen in Nederland erop vooruit gaan. Hij noemde het akkoord "ambitieus en evenwichtig". Rutte benadrukte dat de netto-salarissen zullen stijgen en dat er meer geld gaat naar zorg voor de ouderen.

Rutte roemde zijn mede-onderhandelaars, "die ervoor hebben gekozen niet aan de zijlijn te blijven staan".

Niet makkelijk

CDA-voorman Buma benadrukte dat de vier partijen de gesprekken vanuit verschillende visies zijn begonnen, maar dat ze een gemeenschappelijk ambitie hebben. Hij zei dat de keuzes voor het CDA niet altijd makkelijk waren, maar hij is trots op het bereikte resultaat.

De fracties van de vier onderhandelende partijen moeten een definitief oordeel geven over het concept-regeerakkoord. "Iedere stem telt", benadrukt D66-fractievoorzitter Pechtold en Segers van de ChristenUnie spreekt over een "zware stem".

Ingewijden bevestigen het motto van het akkoord: 'Vertrouwen in de toekomst'. Het huidige, demissionaire kabinet heeft als motto 'Bruggen slaan'.

De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft een zeer krappe meerderheid van 76 zetels. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat een kritisch Kamerlid uit een fractie stapt en de zwaarbevochten coalitie daarmee zijn meerderheid ontneemt.

Bij het vorige kabinet van VVD en PvdA kregen de Kamerleden naar hun gevoel een beperkte tijd om de plannen te bestuderen. Dat leidde bij sommigen tot irritatie en frustratie.

Serieus

De Kamerleden krijgen vandaag dus alle tijd om de stukken te lezen, zo wordt door alle vier partijen benadrukt. "Elk Kamerlid wordt serieus genomen. Zijn of haar mening telt vanaf het begin al mee", zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp.

De Kamerleden van D66 lezen de stukken op hun partijkantoor, vlak bij het Binnenhof. Ook het CDA is in het partijkantoor. De VVD-Kamerleden hebben ook het Kamergebouw verlaten: de fractie is bijeen in de voormalige raadszaal van de gemeente Den Haag. De ChristenUnie heeft gekozen voor een zalencentrum bij een Haagse kerk.

regeerakkoord af, fracties aan het lezen geslagen

Ster advertentie
Ster advertentie