Binnenland
NOS

Domper voor natuurvriendelijke boeren in Gelderland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Domper voor natuurvriendelijke boeren in Gelderland

De provincie Gelderland haalt al na een jaar de stekker uit een project voor natuurvriendelijke landbouw. Het was de bedoeling om dertien boeren de komende jaren financieel te ondersteunen bij de omschakeling, maar de regeling is volgens de provincie complex en toch niet uitvoerbaar.

Gelderland wilde de boeren die meedoen de komende dertig jaar financieel helpen. Maar de Rijksoverheid wil dat de beschikbare miljoenen al binnen een paar jaar worden geïnvesteerd. Gedeputeerde Harold Zoet zei in het NOS Radio 1 Journaal dat kortdurende steun tot 2026 zinloos is. Volgens hem moeten de natuurvriendelijk boeren over een lange periode inkomenssteun krijgen.

Nieuw voersysteem

Een van die natuurvriendelijke boeren is John Arink. Hij heeft al geld geïnvesteerd in een nieuw, kostbaar voersysteem. De dieren op zijn bedrijf eten van eigen land en krijgen geen krachtvoer meer. Hij heeft drie silo’s neergezet waarin graan wordt opgeslagen dat wordt fijngemalen tot een soort muesli. “Wie niet meer intensief boert, laat marge liggen”, zegt Alink. “We hebben een brief gekregen dat de stekker eruit gaat. Hoe het verder moet, weten we niet.”

Gedeputeerde Zoet hoopt dat er met de Rijksoverheid alsnog goede afspraken kunnen worden gemaakt, zodat de betrokken boeren verder kunnen.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie