Binnenland
NOSNTR

Eerste exemplaar van zeven miljoen mond- en neusmaskers overhandigd aan minister van Rijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste exemplaar van zeven miljoen mond- en neusmaskers overhandigd aan minister van Rijn

Minister van Rijn nam in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum vandaag het eerste mondkapje geproduceerd door drie Nederlandse bedrijven in ontvangst. In totaal gaan de bedrijven zo’n zeven miljoen mondkapjes produceren. "Dit is het begin van het licht aan het einde van de tunnel", zegt de minister voorzichtig in Nieuws en Co.

7 miljoen extra mond- en neusmaskers

Het gaat om twee typen maskers die geschikt zijn voor verpleegkundigen en artsen die met besmette coronapatiënten werken. De minister benadrukt dat de komende weken meer maskers nodig zullen blijven. Pas als de acute zorg voldoende maskers heeft, kan gekeken worden naar uitbreiding voor andere beroepsgroepen.

NU'91 is sceptisch

NU'91, de organisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, is sceptisch over de huidige hoeveelheden. "We horen nog teveel verzorgenden die niet de juiste beschermingsmiddelen hebben om hun werk veilig uit te voeren", vertelt woordvoerder Michel van Erp.

De minister schat dat er miljoenen maskers per week nodig zijn. Op dit moment worden die met name geleverd vanuit het buitenland. Hij geeft aan dat dit aantal continu kan veranderen door de besmettingsaantallen, maar ook door de richtlijnen van het RIVM.

Van Erp is er nog niet gerust op dat er op korte termijn voldoende beschermende middelen zullen zijn. "Het klinkt mooi, die miljoenen, maar we zijn weken verder en er is nog steeds niet voldoende om alle verpleegkundigen te beschermen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie