Binnenland
NOS

Oproep: haal kinderen uit Griekse kampen voordat corona toeslaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep: haal kinderen uit Griekse kampen voordat corona toeslaat

Tientallen politici, bestuurders, mediapersoonlijkheden en gemeenten roepen het kabinet op om een deel van de kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen te halen en opvang te bieden. In NRC Next en NRC staat vandaag een paginagrote advertentie. Het gaat om kinderen die zonder ouder in het kamp zitten. Abdeluheb Choho, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland praatte erover in het Radio 1 Journaal.

“We zien dat er meer Europese solidariteit is en dat heel wat kinderen zonder familie op de Griekse eilanden zijn opgehaald onder meer door onze buurlanden Luxemburg en Duitsland. Onze regering weigert eraan mee te doen en het doet pijn dat progressief Nederland die solidariteit niet laat zien. Er wordt gezegd dat heel Europa moet meedoen voordat Nederland ook meedoet, maar dat is een illusie”, aldus Choho.

Oproep asielkinderen

Urgente situatie

Volgens de oproep is de situatie ook urgent en dit zit hem volgens Choho in het volgende: “De situatie is niet nieuw, maar door de coronacrisis is er een bijkomend gevaar. In die kampen is er voor 1500 mensen bijvoorbeeld maar één kraantje om de handen te wassen. Net nu dat zo noodzakelijk is. Vergeet niet dat het gaat om de meest kwetsbare groep die zonder begeleiding in een overvol kamp zit’.’

Principe

In totaal zou het om zo’n 2500 kinderen gaan, maar hoeveel zou Nederland er dan moeten opnemen? “Wij zouden al blij zijn als Nederland er een paar overneemt. Het gaat om het principe en niet om de aantallen. Sommige gemeenten geven ook aan dat de kinderen welkom zijn, dus nu roepen wij de coalitiepartners op solidair te zijn”, besluit Choho.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie