Binnenland
AVROTROS

Raak nooit meer foto's of video's kwijt: 'Maak regelmatig een back-up'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Raak nooit meer foto's of video's kwijt: 'Maak regelmatig een back-up'

Slechts één op de vier mensen maakt een back-up. En dat is risicovol, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet ben je alles kwijt. "Maak altijd een back-up en voorkom dat je belangrijke of waardevolle bestanden kwijtraakt", waarschuwt techjournalist Merijn Doggen in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Doggen legt uit dat je je bestanden op twee manieren veilig kunt stellen: "Je kunt ze op een externe harde schijf zetten, maar het makkelijkste is om dat ergens op het internet te doen."

Doggen heeft de voorkeur voor een online back-up. "Een harddisk kan kapot of kwijt raken. Als je het op het internet opslaat, wordt de kopie op meerdere plaatsen op het internet neergezet en die datacenters zijn vaak heel goed beveiligd. Vergeet dan niet een sterk wachtwoord te kiezen en tweestapsverificatie aan te zetten."

Back-up op het internet

Een simpele manier om bestanden op het internet op te slaan is door het gebruiken van bijvoorbeeld OneDrive, Dropbox, of Google Drive. Daar kun je een back-up maken van de bestanden die voor jou het meest belangrijk zijn.

Het nadeel is dat deze diensten niet heel veel ruimte hebben. Wil je een back-up maken van je hele computer of heb je duizenden foto's en video's, dan kun je het beste op zoek naar een datacenter waar je van al jouw bestanden een back-up kunt maken. Zoek via de zoekmachine naar “online backup reviews” en kies jouw ideale service. Daar zul je hoogstwaarschijnlijk wel wat voor moeten betalen.

Harde schijf als back-up

Ga je tóch voor een harde schijf? Doggen adviseert om dan te kiezen voor een Solid State Drive (SSD). "Deze schijf is heel solide en gaat niet snel stuk." Hoe groot de opslagcapaciteit van de SSD moet zijn, hangt af van het aantal bestanden dat je erop wilt zetten. Op een schijf van 1TB kunnen ongeveer 100.000 foto's. Daarnaast is het belangrijk dat je de schijf op een veilige plek opbergt. In een kluis bijvoorbeeld.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie