Binnenland
AVROTROS

'Start direct met inburgeren van statushouders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Start direct met inburgeren van statushouders'

Een dilemma voor gemeenten. Een groot deel van de vluchtelingen met een verblijfsstatus verhuist nog tijdens de inburgering naar een andere woonplaats. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Centraal Planbureau. Hoe moeten gemeenten hiermee omgaan?

'Gemeenten moeten vanaf 2022 veel tijd en geld investeren in het inburgeren van vluchtelingen maar dat kan ze in te toekomst ook veel opleveren' vertelt Gijs Roelofs, van het Centraal Planbureau.

Video niet beschikbaar

Wat verandert er?

Voorheen was een statushouder zelf verantwoordelijk voor de inkoop van taallessen en andere cursussen om ervoor te zorgen dat hij 3 jaar na aankomst is ingeburgerd. Vanaf 2022 wordt dat gedaan door de gemeente waar hij of zij na het verkrijgen van een status een woning heeft gekregen.

Dat is belangrijk omdat er nu teveel mensen achterblijven op de arbeidsmarkt. "Deze nieuwe inburgeringswet kan dit tegengaan en de arbeidsparticipatie in alle gemeenten hopelijk naar een hoger plan tillen."

Moeilijkheden

Uit nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat veel statushouders daarentegen snel en regelmatig van gemeente verhuizen. "Dat zal voor sommige gemeenten resulteren in dat ze niet blij zijn met de nieuwe wetgeving."

Roelofs legt uit dat het voor de gemeenten veel tijd en geld kost om deze inburgering op zich te nemen. "Wanneer een statushouder daarna weer vertrekt kan het voelen alsof die investering voor niets is geweest. Maar dat is eigenlijk niet zo, want meer ingeburgerde statushouders zijn ook voordelig voor Nederland als geheel."

Aanbeveling

Het Centraal Planbureau heeft ook onderzocht of er met persoonskenmerken achterhaald kon worden wie er wel of geen grote kans op doorverhuizen heeft. "Maar dat is voor niemand te zeggen."

Het advies van het Centraal Planbureau aan de gemeenten is dan ook om in elke statushouder direct te gaan investeren. "Je weet toch niet wie er wel en niet weggaat."

Inburgering vluchtelingen

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie