Binnenland
AVROTROS

Wel of geen verbod op leeftijdsselectie bij opname IC?

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel of geen verbod op leeftijdsselectie bij opname IC?

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer behoorlijk getwijfeld en gediscussieerd over het plan van het kabinet om een wet te maken die de selectie op leeftijd bij de deuren van de IC's verbiedt. Mochten we inderdaad in het scenario van 'code zwart' terecht komen, dan mag volgens het kabinet de leeftijd van een patiënt op geen enkele wijze een rol spelen in het besluit of er voor iemand nog wél of geen plek meer is op de IC.

Marcel Verweij is hoogleraar filosofie in Wageningen en als een van de adviseurs betrokken bij het draaiboek 'code zwart'. Hij had gehoopt dat de visie in de politiek met betrekking tot de leeftijdsselectie inmiddels een beetje veranderd zou zijn. "Vanuit de Kamer is er al heel snel op de rem gaan staan, terwijl er eigenlijk nog nauwelijks een goede, rustige, maar lastige discussie plaats heeft kunnen vinden", zegt hij in Stax&Toine.

Jongeren

Volgens Verweij begrijpt men niet helemaal wat de basis is om toch die leeftijd een rol te laten spelen. Het gaat nu ook over leeftijd als een niet medisch criterium. Vaak wordt gedacht dat dat te maken heeft met levensverwachting. Jongeren leven langer, dus die moeten voorrang hebben. Maar de argumentatie van Verweij is meer terugkijkend.

"Als ieder leven gelijkwaardig is, dan is het ook relevant dat sommige mensen eigenlijk al heel wat van het leven hebben gehad en anderen nog maar heel erg weinig. Dat je dan zegt: het is toch misschien eerlijker om die jongeren ook een kans te geven om een leven te kunnen leiden, mag dan een reden zijn in de beslissing wie er voor mag gaan."

Luister hier hele gesprek terug:

Verbod leeftijdsselectie op Intensive Care?

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie