Binnenland
EO

'Open de kerken weer voor gevaccineerden'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Open de kerken weer voor gevaccineerden'

"Het moet mogelijk zijn om speciale kerkdiensten te organiseren voor enkel gevaccineerden", vindt de Protestantse Kerk Nederland. Maar lokale kerken moeten zelf beslissen of ze dat willen. Ethicus Theo Boer, die het kerkgenootschap adviseerde, is enthousiast omdat de geestelijke nood onder ouderen hoog is. Dominee Elsbeth Gruteke denkt dat jongeren net zo goed lijden, en vind zo’n 'cadeautje' oneerlijk.

Bittere eenzaamheid

Theo Boer stelt dat veel ouderen hun tijd 'in bittere eenzaamheid' doorbrengen. "Mijn advies is om voor ouderen, bij wie het water aan de lippen staat speciale kerkdiensten te organiseren waar zij zich veilig kunnen voelen", zegt hij in Dit is de Dag. Hij benadrukt dat dit niet ten koste gaat van reguliere kerkdienst, waar sinds afgelopen zondag weer dertig bezoekers welkom zijn en die vaak te volgen zijn via een livestream. Het gaat om een extra dienst, bijvoorbeeld op zondagmiddag.

Dominee Gruteke, predikant in een PKN-kerk in Zeewolde, noemt het 'een slecht plan': "Deze coronatijd heeft er ook in de kerk voor gezorgd dat we solidair zijn met elkaar en met de samenleving en ik vind dat we het nog even moeten volhouden. Ik zou het raar vinden dat je een uitzondering gaat maken voor bepaalde groepen", zegt ze in Dit is de Dag.

Niet alleen ouderen zijn eenzaam, denkt ze: "Het geldt ook voor jongere mensen, het geldt ook voor gezinnen die het heel zwaar hebben gehad." Ze zou het raar vinden om sommige groepen een 'cadeautje' te geven en andere niet.

Geen medisch risico

Theo Boer vindt het echt onnodig als ouderen nog een half jaar thuis blijven tot heel de maatschappij is gevaccineerd, terwijl het vaccineren er juist voor zorgt dat er geen medisch risico meer is. Een groep ouderen kán niet eens meer een half jaar wachten, stelt Boer. "Een aantal ouderen heeft nog maar kort te leven, voor hetzelfde geldt zijn ze over een half jaar zorgbehoevend en dan kunnen ze niet eens meer naar de kerk..."

Gruteke vindt dat er met de huidige regels nog veel mogelijk is. In veel kerken zijn sinds kort weer mensen welkom en dat kunnen ook ouderen zijn.

Of kerken speciale ouderendiensten gaan organiseren is nog niet duidelijk. De PKN noemt de overweging nadrukkelijk géén advies. "We zeggen niet: doe het. Het is een overweging", aldus een woordvoerder tegen dagblad Trouw.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie