Binnenland

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: ‘Vluchtelingen na vijf jaar niet automatisch laten blijven’

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: ‘Vluchtelingen na vijf jaar niet automatisch laten blijven’

Nederland moet af van de gewoonte om vluchtelingen na vijf jaar in Nederland automatisch het recht te geven om te mogen blijven. Dat vindt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

“Ik vind vluchtelingen opvangen heel belangrijk, maar het voelt voor mij als iets wat ik uit medemenselijkheid doe, een soort gunst”, aldus de VVD’er in WNL op Zaterdag. “En dat is weer helemaal een plicht geworden. We moeten het, of je het nou leuk vindt of niet.”

Opvang in eigen regio Dijkhoff: “De mensen die hier zijn, die vang ik graag op, die hebben ook niet gevraagd om oorlog. Maar ik snap niet dat ze dan na vijf jaar het recht hebben om te mogen blijven.”

“Ik zou zeggen, de standaard is, je gaat na drie, vier jaar terug”, aldus Dijkhoff. “Als het nog niet veilig is, kun je naar de opvang in de regio. Daar zitten heel van je landgenoten, en dan kunnen weer andere mensen hier een paar jaar op adem komen. Dan kunnen we ze opleidingen geven zodat ze het land kunnen opbouwen en de regionale opvang kunnen verbeteren.”

Bij ons past Maar permanent blijven kan niet zomaar, aldus Dijkhoff: “Alleen als je hebt aangetoond dat je heel goed bij ons past in onze waarden, onze vrijheid en gelijkwaardigheid, dan zou je wat mij betreft de mogelijk moeten hebben om te kunnen blijven. Maar niet automatisch.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie