Binnenland
AVROTROS

Nelly (92) springt voor de 21e keer parachute, nu om geld op te halen voor veteranen met PTSS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nelly (92) springt voor de 21e keer parachute, nu om geld op te halen voor veteranen met PTSS

De meeste mensen van 92 jaar zitten in een kamer in het verzorgingstehuis, of misschien een aanleunwoning. Maar dat geldt niet voor Nelly Singerling. Komende zaterdag springt ze uit een vliegtuig. Het wordt een tandemsprong, maar dat zint haar eigenlijk niet, vertelt ze bij Stax&Toine. Met haar actie haalt de oud-marinier geld op voor veteranen met PTSS.

Singerling zou liever een static line-sprong doen, waarbij je zelfstandig uit het vliegtuig springt en de parachute wordt geopend doordat een lijn aan het vliegtuig vastzit. "Ze zijn discriminerend met leeftijd. Ze kennen mijn lichaam niet, en toch zeggen ze: u bent te oud!"

Video niet beschikbaar

Op de rug

"Ik ben heel zelfstandig", gaat Singerling monter verder. "Met een tandemsprong ben ik helemaal niet verantwoordelijk. Iemand doet het voor mij. De majoor doet dan alles. Ik 'neem hem op mijn rug', hij springt eruit, en we vliegen naar beneden. Het is leuk, het is aardig, maar ik heb niks te vertellen. Ik wil graag de baas zijn."

Singerling is al 20 keer eerder naar beneden gesprongen. "Dat doe ik omdat ik het leuk vind." Maar dit keer doet ze het voor het goede doel. Met haar actie hoopt de 92-jarige geld in te zamelen voor hulphonden die veteranen met PTSS moeten helpen. "Na 5 jaar oorlog besef je pas goed wat vrijheid betekent. Heerlijk. En dat hebben wij te danken aan die mannen die nu PTSS hebben en voor ons gevochten hebben."

PTSS

De inwoonster van Wijk aan Zee staat flink in de belangstelling, en werd eerder al door het Noordhollands Dagblad geïnterviewd. Het zorgt voor de nodige aandacht én donaties. "Ik wil uiteindelijk 50.000 euro ophalen. Dat is tweeënhalve hulphond."

Het doel gaat Singerling namelijk aan het hart. "Ik heb met die mannen gesproken. Ze vertelden mij dat de honden iets voelen aankomen, dan likken ze hen in het gezicht, om ze wakker te maken. Zo komen ze niet in een nachtmerrie. Deze mensen verdienen het om zo'n hond te krijgen."

Meer weten over de actie van Nelly Singerling? Kijk op walk4veterans.nl

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie