Binnenland
NOSNTR

Troonrede: veel onrust en onzekerheid, maar Nederland blijft goed land om in te leven

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Troonrede: veel onrust en onzekerheid, maar Nederland blijft goed land om in te leven

Politiek verslaggevers Xander van der Wulp en Joost Vullings duiden de Troonrede in een speciale Prinsjesdaguitzending van Nieuws en Co en EenVandaag. 'Ik vond het een hele trieste Troonrede’, zegt Vullings. ‘Het is één parade aan nietszeggendheid,' vult Van der Wulp aan.

Er is veel onrust en onzekerheid, maar Nederland is en blijft een goed land om in te leven. Dat was de boodschap die koning Willem-Alexander uitsprak namens de regering in de Grote Kerk in Den Haag. "Een land dat zich macro-economisch met de beste kan meten. En als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we heel veel aan."

De koning benadrukte evenwel dat de regering wat betreft de rechtsstaat en rechtszekerheid de hand in eigen boezem steekt. "De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen is te lang te stroperig geweest. In de toeslagenaffaire heeft de overheid mensen letterlijk en figuurlijk onrecht gedaan."

Voor beide affaires geldt dat fouten moeten worden hersteld en dat compensatie zo snel mogelijk moet worden uitgekeerd. "Dat blijft voor de regering absolute prioriteit."

Allesomvattende problemen

De koning noemde grote binnenlandse thema's die moeten worden aangepakt: de woningmarkt, stikstof en kansenongelijkheid. Daarnaast sprak de koning over "allesomvattende problemen", zoals klimaatverandering en schuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel.

"Klimaatverandering kwam deze zomer dichtbij toen inwoners van Limburg hun huizen onder water zagen lopen", zei Willem-Alexander. Hij noemde de watersnood "een harde waarschuwing". De geplande maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, moeten tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld.

Hier kunt u de Troonrede terugluisteren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie