Binnenland

'Als je de kroonjuwelen steelt, krijg je wereldwijde aandacht'
AVROTROS

foto: Politie Zwedenfoto: Politie Zweden
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je de kroonjuwelen steelt, krijg je wereldwijde aandacht'

Een aantal Zweedse kroonjuwelen zijn gestolen uit een kathedraal in het Zweedse Strängnäs. Dieven slaagden erin twee kronen en een zogenaamde rijksappel te stelen. Voorlopig zijn de dieven op de vlucht en de juwelen spoorloos verdwenen. De Zweedse politie is druk op zoek en kamt nu de hele omgeving van Strängnäs uit.

De juwelenroof doet denken aan de diefstal van Portugese kroonjuwelen uit het Museon in Den Haag, in 2002. Portugal leende destijds voor het eerst de kroonjuwelen uit en kreeg ze niet meer terug. Tot op de dag van vandaag zijn de Portugese kroonjuwelen zoek.

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand gelooft dat de Portugese juwelen mogelijk nog in Nederland zijn en deed onlangs een oproep aan kijkers om mee te zoeken. "Ik heb wel een vermoeden wie het waren maar ik kan niet zomaar mensen beschuldigen. In Europa zijn maar een paar mensen die dit soort kraken kunnen leggen. Daar gaat echt wel wat denkwerk aan vooraf."

Maffia of losgeld

Nederlandse kunstdieven zijn tot veel in staat. Een week na de roof van de Portugese juwelen werden schilderijen gestolen uit het Van Gogh Museum, twee opmerkelijk geavanceerde diefstallen kort na elkaar. Gestolen werken komen volgens Brand ofwel terecht bij maffia-achtige figuren, ofwel wordt losgeld gevraagd aan de getroffen musea. "Je kunt er in principe niet veel mee. Mensen denken vooral 'laten we eens de kraak van ons leven zetten'. Dan zegt iemand: de kroonjuwelen! Want als je de kroonjuwelen steelt, krijg je wereldwijd aandacht." Volgens Brand is het een soort prestigekwestie. "Ze denken: dit is een soort James Bond-script, spectaculair."

Arthur Brand zet zijn zoektocht naar de Portugese kroonjuwelen, gestolen vanuit het Museon in Den Haag, voort. Mensen thuis kunnen helpen. Mocht u willen weten hoe die juwelen eruit zien, dat kan op de website van MAX Vandaag.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie