Binnenland
NOS

Werkgevers willen andere reiskostenvergoeding nu we niet meer naar kantoor mogen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkgevers willen andere reiskostenvergoeding nu we niet meer naar kantoor mogen

Werkgeversorganisatie AWVN wil dat er een nieuwe regeling komt voor de vergoeding van reis- en thuiswerkkosten. In een ledenraadpleging zegt het overgrote deel (95 procent) van de werkgevers dat na de coronacrisis thuiswerken de norm wordt, gemiddeld twee dagen per week. De huidige vergoedingsregelingen passen niet bij die nieuwe situatie, vinden de werkgevers.

Veel werkgevers vinden die regeling momenteel niet eerlijk. Dat bevestigt Anne Megens van AWVN ook in het NOS Radio 1 Journaal: "Vaste reiskostenvergoeding is gebaseerd op woon- werkverkeer en niet op het aantal dagen dat je werkt. Mensen die ver weg wonen, krijgen hoge vergoedingen. Mensen die dichtbij wonen een lage en dat terwijl we allemaal thuiswerken."

Fiscale vrijstelling

Op dit moment geldt het recht op een vaste vergoeding voor woon-werkverkeer. Daar hoeft geen belasting over te worden betaald. Voor de werkkostenregeling geldt maar een beperkte fiscale vrijstelling. De vrijstelling voor woon-werkverkeervergoedingen vervalt op 1 januari 2021. "Veel werkgevers betalen momenteel de reiskostenvergoeding wel nog door. Dat kan nu ook nog want er is nog een fiscaalvriendelijk regime om die vergoeding door te betalen. Dat is een van de coronamaatregelen. Vanaf 1 januari is dat niet meer zo. Als je dan niet daadwerkelijk reist, mag je die vergoeding niet zomaar doorbetalen", zei Megens.

Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV snapt de reactie, maar wil dat we voorzichtig blijven: "Enerzijds is het begrijpelijk omdat het fiscale regime verandert. Anderzijds moeten we ook voorzichtig zijn want het is heel onduidelijk hoe lang we nog in deze situatie zitten. Iedereen gaat er wel van uit dat er een hybridemodel opstaat, maar we moeten wel vinger aan de pols houden."

Koffie en toiletpapier

Drie van de vier werkgevers zeggen de vergoedingen voor mobiliteit en thuiswerken te willen aanpassen. Alleen voor de dagen waarop echt gereisd wordt, zouden vergoedingen moeten worden betaald. Voor thuiswerken geldt een normbedrag van 2 euro per dag. Dat zijn volgens het Nibud de kosten van een dag thuiswerken. Dat geld zou bijvoorbeeld op gaan aan koffie en toiletpapier. Fortuin twijfelt of dit bedrag volstaat: "Voor veel mensen is de reiskostenvergoeding aantrekkelijker dan twee euro netto. Ik weet ook niet of dat bedrag voldoende is voor een langere periode. Het is nu enkel uitgerekend voor een korte periode. Bekijk het per maand en ga nu niet hele nieuwe maatregelen optuigen voor de eeuwigheid."

Reistijd

Volgens Megens mogen we ook niet vergeten dat heel wat werknemers veel meer tijd overhouden nu ze niet moeten reizen en zijn werknemers niet de dupe: "De reiskostenvergoeding is gebaseerd op kosten die je maakt voor woon- werkverkeer, net zoals met thuiswerken. Mensen hebben bovendien veel tijd over want de gemiddelde reistijd voor werknemers in Nederland is meer dan een uur."

Fortuin is het daar niet per se mee eens: "Het scheelt inderdaad reistijd, maar mensen maken meer uren dan ze gewend zijn. We werken 's avonds langer door. De arbeidsproductiviteit is toegenomen in plaats van afgenomen."

Reiskostenvergoeding

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie