Binnenland
NTRPowNed

Lisette en Leeuwe zijn gastgezin voor statushouders en maken vrienden voor het leven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lisette en Leeuwe zijn gastgezin voor statushouders en maken vrienden voor het leven

Op dit moment wachten duizenden vluchtelingen met een verblijfsvergunning in het asielzoekerscentrum op een woning. Takecarebnb maakt het mogelijk dat zij maximaal drie maanden bij een gastgezin logeren. Voor Lisette en haar man is de opvang in huis iets dat bij hun dagelijks leven is gaan horen, vertellen ze in 5 Dagen. "Tot nu toe blijven we met iedereen in contact. De eerste gast is echt een vriend geworden. Er ontstaan mooie vriendschappen uit. En het is niet alleen maar geven, er zijn duidelijk twee kanten. Je leert ook veel van hun cultuur en gewoontes."

5 Dagen...

Gastgezin

Lisette en haar man Leeuwe zijn sinds een jaar gastgezin en hebben inmiddels meerdere gasten over de vloer gehad. Volgens Lisette is het daadwerkelijk iets kunnen betekenen voor de medemens een belangrijke drijfveer om opvang in huis te realiseren. "De eerste gast lag echt een beetje in de kreukels als mens toen hij hier aankwam. Maar we hebben hem zien opbloeien. We hebben er met z’n allen veel energie in gestopt. Hij heeft ook werk gevonden hier, een sociaal netwerk op kunnen bouwen. Hij woont nu in Pekela."

In totaal zijn er door de organisatie Takecarebnb - die de bemiddeling doet tussen de statushouders en de gastgezinnen - drie mensen bij Lisette in huis getrokken. "Op dit moment verblijft een Syrische vrouw bij ons. Dat gaat goed. Ze is ook wel rustig en wat teruggetrokken. Ze zit er nu sinds december."

Takecarebnb

Hélène Huis in 't Veld is matchmaker bij Takecarebnb en gaat in samenwerking met het Centraal Orgaan Asielopvang op zoek naar geschikte gastgezinnen zoals Lisette en Leeuwe. Natuurlijk is hierbij de match tussen de statushouder en het gastgezin doorslaggevend, maar ook praktische zaken wegen mee. Zo moet iemand bij een overeenkomst worden ingeschreven bij een huisarts in die gemeente.

"Het belangrijkste is dat ze een plek voor zichzelf hebben. Op een azc zijn soms acht mensen op een slaapzaal, acht vreemden. Dan kom je niet echt tot rust met je trauma’s en stress."

"Een eigen plek is dan heel waardevol. Je wordt als statushouder ook meteen geconfronteerd met Nederland. De taal gaat vaak met sprongen vooruit. Iemand komt in een ritme met werk en studie, en heeft een netwerk erbij van het gastgezin. Dat is heel anders dan zo’n azc, dat is vaak toch een soort eilandje", aldus Hélène.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie