Binnenland
NOS

Minister Grapperhaus blokkeert benoeming lid euthanasiecommissie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Grapperhaus blokkeert benoeming lid euthanasiecommissie

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) blokkeert de benoeming van een lid van een regionale euthanasiecommissie. Dat is hoogst ongebruikelijk. Het is niet duidelijk waarom Grapperhaus zijn veto uitspreekt; het ministerie wil er niets over zeggen.

"Ze is een zeer gekwalificeerde juriste. Dus we hebben in het totale pallet van mensen haar met grote overtuiging voorgedragen voor een benoeming. Maar het is het recht van de minister om te besluiten iemand niet te benoemen", reageerde Jacob Kohnstamm, coördinerend voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

De Bontridder

De vrouw om wie het gaat, is Miriam de Bontridder, raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof in Amsterdam. Ze was tot vorig jaar bestuurslid van De Einder, een organisatie die mensen adviseert hoe ze op een legale manier zonder betrokkenheid van een arts uit het leven kunnen stappen.

De Bontridder is groot voorstander van euthanasie en ze spreekt zich daarover ook geregeld in het openbaar uit. Eerder dit jaar bekritiseerde ze leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, die tegen euthanasie is.

Zeer gekwalificeerde jurist

Er zijn vijf regionale toetsingscommissies. In elke commissie zitten een jurist, een arts en een ethicus. Zij oordelen of een arts bij een euthanasie zorgvuldig gehandeld heeft. Als ze concluderen dat een arts onzorgvuldig is geweest of als er twijfels zijn, gaat de zaak voor onderzoek naar het Openbaar Ministerie.

De Bontridder was al voorgedragen door de sollicitatiecommissie, maar minister Grapperhaus gaat er dus voor liggen. "Ze is een zeer gekwalificeerde jurist en dus met grote overtuiging voorgedragen, maar het is het recht van de minister om te besluiten iemand niet te benoemen", zegt Jacob Kohnstamm, coördinerend voorzitter van de regionale toetsingscommissies. Kohnstamm gaat Grapperhaus vragen waarom De Bontridder geen lid mag worden.

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra gaat Kamervragen stellen over de weigering van de minister. Ze spreekt van een ernstige kwestie en vraagt zich af of De Bontridder is geweigerd omdat ze voor De Einder heeft gewerkt.

Euthanasie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie