Slachtoffers verontwaardigd over lage straffen bij roekeloos rijden
- Nieuws
- Slachtoffers verontwaardigd over lage straffen bij roekeloos rijden
[NOS - RAD1] Slachtoffers zijn verontwaardigd over de lage straffen bij roekeloos rijden. Veroorzakers van verkeersongelukken worden nauwelijks veroordeeld wegens roekeloosheid. Daardoor krijgen ze lagere straffen, blijkt uit onderzoek van de universiteit Tilburg. Directeur van het Fonds Slachtofferhulp Ineke Siebesma en slachtoffer Paulien van Dulken doen hun verhaal op NPO Radio 1.
De Universiteit Tilburg heeft het onderzoek op verzoek van het Fonds Slachtofferhulp gedaan. Zij lieten het onderzoek uitvoeren omdat veel slachtoffers van verkeersongelukken teleurgesteld waren in het vonnis, zegt Ineke Siebesma, directeur van het fonds.
Uit het onderzoek blijkt dat rechters roekeloosheid steeds minder vaak laten meetellen bij de straf. Onder roekeloos rijden wordt onder meer verstaan te hard rijden, je telefoon gebruiken achter het stuur of met alcohol op rijden. De Hoge Raad hanteert een strenge definitie voor roekeloos rijden. Siebesma: "In de wet wordt een soort beoordeling gedaan van die roekeloosheid, die men strikt interpreteert. Het heeft allemaal met technische dingen over schuld en de opzet-vraag te maken. In de praktijk zou je roekeloosheid kunnen veroordelen, maar dat heeft de Hoge Raad bijna nooit gedaan."
Veroordelingen wegens roekeloos rijden houden alleen stand bij de Hoge Raad als er sprake was van een kat- en muisspel of een wedstrijd. De rechter oordeelt over de mate van schuld, dus dat de dader het slachtoffer iets moedwillig aan wil doen. "Maar het gaat er niet om dat je een bepaald persoon wil ombrengen, maar dat je levens in gevaar brengt met jouw rijgedrag", vertelt Siebesma. "Daarom willen wij het onderwerp gevaarzetting toevoegen als verbod. Als je roekeloos rijdt, gebruik je je auto als wapen en dat is gevaarzetting voor anderen."
Luister het gesprek met Ineke Siebesma en slachtoffer Paulien van Dulken terug:
Veel mensen die slachtoffer waren bij een ongeluk waren teleurgesteld in het vonnis
Slachtoffer roekeloos rijden
Paulien van Dulken is slachtoffer geworden van roekeloos rijden. Ze was onderweg naar de sportschool en kan zich alleen nog het moment herinneren dat ze ineens stilstond en voor haar een auto in de kreukels zag staan. "Ik was dusdanig is shock. Ik dacht, ik moet een ongeluk gehad hebben." De veroorzaker is wel uitgestapt, maar probeerde de politie af te houden want 'die zou toch niet komen'. "Stom toevallig reed de politie net langs. Uiteindelijk bleek dat de veroorzaker de hele nacht gedronken had." Door de harde klap zijn de tweede en derde nekwervel van Van Dulken afgescheurd. "Ik heb nu continue pijn, maar er is niks aan te doen. Het kan niet geopereerd worden."
Drie jaar na dato had Van Dulken nog steeds niets gehoord over het vonnis van de veroorzaker. "Bij het navragen bleek dat hij maar een taakstraf van zestig uur gekregen had. Ik had het wel fair gevonden als hij drie maanden de bak in moest om na te denken over wat hij iemand heeft aangedaan. Mijn carrière is naar de knoppen en mijn toekomst ziet er anders uit. Ik was directeur van een bedrijf, maar dat heb ik moeten opzeggen."