Binnenland
NOS

Strengere regels op scholen leiden tot problemen, nu al klassen naar huis gestuurd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strengere regels op scholen leiden tot problemen, nu al klassen naar huis gestuurd

Er zijn op verschillende scholen in Nederland alweer klassen naar huis gestuurd. Dat terwijl het schooljaar eigenlijk pas net onderweg is. Het komt doordat leraren met verkoudheidsklachten niet voor de klas mogen staan. Dat zorgt ervoor dat scholen het moeten oplossen met invallers.

"Het gaat nog net. We zijn goed met het schooljaar begonnen, maar je ziet nu na twee weken dat de eerste zieken zich aanbieden", vertelt Sarah Bergsen, de schoolleider op basisschool ’t Palet in Dinther, in Radio Tour de France.

Bassischool dinther

Op de basisschool in Dinther, waar zo’n driehonderd kinderen op school zitten, redden ze het nog net. Het is normaal gesproken al zwaar om in de herfst vervanging te vinden voor zieke leraren. Nu de regels nog strenger zijn, blijkt dat scholen het direct ook een stuk lastiger krijgen om vervanging te vinden voor een zieke leraar. Het is volgens Bergsen dan ook lastig vol te houden.

"Ik heb een leraar gehad met een ziek kind en daarnaast moesten drie andere leraren zich lieten testen. Het verschilt natuurlijk vaak wanneer je de test terug krijgt, dat is iets waar we tegen aan lopen in het regelen van vervanging", gaat Bergsen verder. Ze hebben echter nog geen klassen naar huis hoeven sturen, omdat ze het rooster nog net rond weten te breien met vervangers.

Scholen gaan het niet lang volhouden

Maar de school verwacht het niet lang vol te houden. Nu kunnen ze nog rekenen op een vervangingspool vanuit de eigen stichting, daar kunnen ze beroep doen op negentig leraren. Maar dat loopt nu al tegen de grens aan volgens Bergsen. ''Dus het is heel erg de vraag hoe lang we dit vol gaan houden en of wij niet ook klassen naar huis moeten sturen."

Het alternatief zit volgens de schoolleider in digitaal onderwijs. De school denkt nu al hard na over mogelijkheden om thuis zittende kinderen alsnog les te kunnen geven. "Wanneer een docent bijvoorbeeld verkouden is, maar zich wel goed genoeg voelt om te werken, zouden we het digitaal kunnen oplossen. Maar we moeten dan wel zorgen dat we dat goed doen. Dat moeten we echter wel goed op poten zetten."

Ouders reageren wisselend op het besluit om een klas naar huis te sturen. Op school kunnen ze daar echter weinig aan doen. "De situatie is zoals het is. Ook wij vinden het vervelend om kinderen naar huis te moeten sturen. Wel hebben we van tevoren de ouders ingelicht over dat kinderen naar huis gestuurd kunnen worden."

Bassischool dinther

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie