Naar homepage
Binnenland

Maurice de Hond: 'Laat desnoods organisatie Songfestival beddentekort oplossen'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maurice de Hond: 'Laat desnoods organisatie Songfestival beddentekort oplossen'

Sinds dit weekend voert Maurice de Hond campagne tegen een volledige lockdown. Zijn doel is mensen 'bewust maken dat het middel erger is dan de kwaal'. De Hond gelooft bovendien niet dat een lockdown slechts vier weken zal duren. "Ik denk dat we er dan in maart nog steeds inzitten", zegt de opiniepeiler bij 1 op 1.

Hij wil geen volksopstand, maar vooral informeren over de volgens hem te weinig besproken maatschappelijke en economische gevolgen van een lockdown. "Als het vier weken was en het virus daarna weg is, zou ik zeggen: doe het. Maar de kans is veel groter dat het maanden duurt." Zijn we dan bereid maanden in zo’n situatie te zitten?

Volgens De Hond is het echte probleem de capaciteit in de zorg en het beperkt aantal patiënten dat we kunnen verzorgen. "Daar zou alle aandacht naartoe moeten gaan." Hij pleit voor het inrichten van de RAI en/of Ahoy als noodhospitalen. Op de vraag waar het personeel – waar nu een tekort aan is – vandaan moet komen, noemt hij het voorbeeld van Cubaanse artsen en verpleegkundigen die tijdens de eerste golf in het Italiaanse Bergamo werden ingevlogen. "Dat kunnen we ook hier doen. We moeten vindingrijk zijn." Hij noemt als voorbeeld de organisator van het Songfestival Sietse Bakker om de nationale crisis te beslechten."

Op de vraag hoe zijn roep tegen de lockdown zich verhoudt tot het relatief grote draagvlak in de samenleving voor strengere maatregelen zegt hij: "Dat komt omdat mensen in een soort angstmodus zitten. Bij zo'n basale doodsnood roep je 'red me'. En denk je niet na over wat de consequenties zijn." Daarin neemt hij de media kwalijk dat ze 'geen afgewogen beeld laten zien'.

Kritiek op Outbreak Management Team

De Hond heeft zich vanaf het begin van de coronacrisis kritisch uitgelaten over de corona-aanpak van het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet. "In Nederland wordt er amper op buitenlandse studies ingegaan. We zeggen nu zo ongeveer alles nog zoals we het in maart hebben gezegd." Hij wijst onder andere op de discussie over de aerosolen, de verspreiding van het virus door de lucht.

De Hond erkent desgevraagd dat hij er soms ook zelf naast zit. Zo schreef hij eind augustus op zijn website dat 500 coronapatiënten op de intensive cares dit najaar of winter hem 'erg zal verbazen'. Iets wat nu, met 490 opnames, nagenoeg al realiteit is. Zijn verklaring achteraf: "Ik heb totaal onderschat hoe we in Nederland omgaan met nieuwe bevindingen. Had gedacht dat we inmiddels hadden bijgeleerd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie