Binnenland

Herbruikbaar materiaal ontwikkeld om olie op te ruimen

foto: DENNIS FLARSENfoto: DENNIS FLARSEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Herbruikbaar materiaal ontwikkeld om olie op te ruimen

Wetenschappers hebben een nieuw materiaal ontwikkeld dat negentig keer zijn eigen gewicht aan gemorste olie kan opnemen. Het materiaal kan als een spons uitgewrongen en hergebruikt worden. Met deze uitvinding kunnen resten olie hopelijk gemakkelijker en duurzamer worden opgeruimd.

Recycling

Commerciële producten waar olie mee wordt opgeruimd kunnen maar één keer gebruikt worden. Wetenschapper Seth Darling en zijn collega's van Argonne National Laboratory in Illinois hebben daarom een nieuw materiaal ontwikkeld, de zogenaamde 'Oleo Sponge'. De spons bestaat uit een simpele laag schuim die omgeven is door 'olie-aantrekkende' moleculen. Het materiaal kan uitgewrongen worden, waardoor de olie en de spons hergebruikt kunnen worden. Ook werkt het materiaal niet alleen op de oppervlakte, maar ook in de diepte van het water.

Testen

In laboratoriumtesten optimaliseerden de onderzoekers het materiaal. Om te testen of de spons ook op een grotere oppervlakten zou werken, maakten ze een grote mat van zes meter. In een speciaal onderzoeksbad werd de mat getest en het materiaal bleek de olie goed te kunnen absorberen. Het is alleen nog onduidelijk of het materiaal ook werkt onder de hogere druk in de diepzee.

De onderzoekers zijn nu op zoek naar partners die mee willen helpen om het product verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bron: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie