Binnenland
BNNVARA

Rijkswaterstaat houdt zich niet aan gemaakte afspraken Grensmaas

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijkswaterstaat houdt zich niet aan gemaakte afspraken Grensmaas

De Grensmaas is als enige grindrivier in ons land een uniek natuurgebied. Natuurorganisatie Natuurmonumenten pleit voor dynamisch beheer van het gebied, maar Rijkswaterstaat heeft andere plannen en wil meer focus op hoogwaterveiligheid. Dit leidt tot een statisch beheerplan. Natuurmonumenten is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. Rob van Schijndel, gebiedsbeheerder van Midden-Limburg en de Kempen, legt bij Vroege Vogels uit waarom de organisatie dit doet.

Grensmaas

Uniek gebied

De Grensmaas is een uniek natuurgebied in Nederland. De 40 kilometer lange afsplitsing van de Maas is de enige Nederlandse grindrivier. Dit zorgt ervoor dat er veel unieke, warmteminnende soorten voorkomen. Ook groeien op plekken langs de oever ooibossen. Ooibossen zijn voedselrijke rivierbossen met veel elzen en wilgen, typisch voor het Nederlandse landschap, maar ook het ooibos heeft in Nederland niet veel plek meer.

Destijds is door alle overheden samen afgesproken dat de natuur in dit gebied de vrije hand krijgt, waar verruiging de ruimte krijgt en ook spontaan ooibos kan ontstaan. "Met de vegetatielegger, een nieuw, zwaar, juridisch instrument wat Rijkswaterstaat nu inzet om die dynamiek te stoppen houden ze zich dus niet aan de eerder gemaakte afspraak", aldus Rob van Schijndel.

Opstuwing

Het probleem is volgens Rijkswaterstaat een probleem van hoogwaterveiligheid. De grensmaas is een regenrivier, en daarom kan het water hier ontzettend snel stijgen met hevige regenval. Zo ook tijdens de heftige overstromingen van juli 2021. Oevervegetatie heeft een opstuwende werking, het water wat er langs stroomt wordt vertraagd en kan dus hoger worden dan wanneer het snel zou worden afgevoerd. Daarom wil Rijkswaterstaat strengere kap- en maai-eisen, die volgens Van Schijndel te ver gaan.

"Ik snap heel goed dat Rijkswaterstaat extreem hoog oplopende waterstanden wil voorkomen. Maar wat ze nu willen, is voor dit unieke natuurgebied veel te statisch, terwijl de dynamiek dit gebied juist uniek maakt. Rijkswaterstaat wil goed kunnen voorspellen waar het water straks opgestuwd wordt, en dat vervolgens voorkomen. Maar uit berekeningen die zijn uitgevoerd, blijkt dat het opstuwende effect van de oevervegetatie op sommige plekken meevalt. Wij denken dat met goede monitoring veel kap-en snoeiactiviteit niet nodig zijn, en bovendien veel beter voor de natuur", aldus Van Schijndel.

Tot nu toe heeft Rijkswaterstaat nog niet gereageerd.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie