Binnenland
NOSNTR

Onveilige stadions: 'Er moet een centraal controleorgaan komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onveilige stadions: 'Er moet een centraal controleorgaan komen'

De veiligheid van de Nederlandse stadions ligt de komende tijd onder de loep. Afgelopen zondag kwam een deel van de tribune in het Goffertstadion in Nijmegen naar beneden. In de aankomende dagen gaat een inspectie bekijken hoe dit kon gebeuren.

Hoe veilig zijn de tribunes in Nederland?

“Toen ik de beelden bekeek, dacht ik: daar gaan we weer”, vertelt Frank Wijnveld in Nieuws en Co . Wijnveld is 11 jaar vastgoedmanager geweest bij PSV. Hij waarschuwt al jaren dat er gebrekkige controles zijn bij de Nederlandse stadions. “We hebben het incident gehad bij AZ, waar het dak instortte toen het leeg was. We hebben ook een incident gehad waar een hek bijna op de enkels van een speler viel.”

Controle

Het Gofferstadion is een relatief jongstadion, het werd gebouwd in 1999. Ondanks dat het een jonge constructie is, stortte de tribune toch deels in. Dat ligt aan de manier waarop het stadion tegenwoordig wordt gebruikt. “Nu wordt er gejuicht, de handen worden de schouders gelegd en men gaat van links en naar rechts. Dat is een andere vraag aan die constructie en ondergrond dan ooit tevoren.”

Nu worden de stadions één keer per jaar gecontroleerd. Van de KNVB moeten clubs een veiligheidsverklaring afgegeven. Het controleren van de stadion wordt uitgevoerd door lokale mensen. De controles zijn dan ook verschillend per gemeente. De lokale controleurs controleren de stadions vaak ook maar één keer per jaar. Volgens Wijnveld bouwt dit geen expertise op. “Ze worden ook niet gevoed vanuit een centrale organisatie om bepaalde vragen te stellen en bepaalde toetsen te doen. Daar gaat het mis.”

Oplossing

De KNVB pleit voor een centrale instantie die verantwoordelijk is voor de controle van stadions. Wijnveld is het daar mee eens. “In Engeland hebben ze de ‘Sports Grounds Safety Auhority’ die op basis van specifieke regelgeving die stadiontoets doet. Die zijn het hele jaar bezig met auditen. Dat zijn specialisten, zij bouwen expertise op. Zij weten waar ze het over hebben.”

NC tribune

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie