Binnenland
AVROTROS

FNV over extra geld jeugdzorg voor gemeentes: 'We stoppen geld in een bodemloze put'

foto: Pexels Cottonbro
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV over extra geld jeugdzorg voor gemeentes: 'We stoppen geld in een bodemloze put'

Bijna zeven jaar na de decentralisatie van de jeugdzorg komen Nederlandse gemeenten vaak nog steeds miljoenen te kort voor de uitvoering. Het kabinet trekt 1,3 miljard extra om het orde te krijgen, maar is het niet een bodemloze put? Vakbond FNV vindt van wel.

De gemeente Almere krijgt in 2022 ruim 21 miljoen extra voor het oplossen van problemen in de jeugdzorg. Volgens verantwoordelijk wethouder Roelie Bosch is het daarmee nog niet opgelost: "Voor 2022 is dat genoeg, maar op ten duur wordt dat een hele kluif. We leggen er nu 10 miljoen Euro per jaar op toe."

Kijken naar jezelf

Maaike van der Aar, vakbondsbestuurder van FNV Jeugdzorg, is kritisch op de houding van de gemeentes: "Er is sprake van versnippering van geld, middelen en mensen. Dat levert een een onhoudbare werkdruk op. Er is veel verloop, veel ziekte en minder mensen die in de sector willen komen werken."

"Eigenlijk zien we dat er van al dat geld geen cent echt terechtkomt in de jeugdzorg. Dat betekent dat we nog steeds niet kinderen tijdig de passende zorg kunnen bieden. Als je dat alleen maar wilt oplossen met meer geld en niet wil kijken naar hoe je eigen processen en systemen hebt ingericht, dan stoppen we geld in een bodemloze put."

Hoge instroom van kinderen

Wethouder Bosch deelt de opvatting niet dat het geld niet doelmatig wordt gebruikt: "Wij bezuinigen beheer en onderhoud om de jeugdzorg te kunnen betalen. We doen nog lang niet altijd het goede, maar geef de gemeentes de tijd."

Bosch zegt dat we ook moeten kijken naar de hoge instroom van kinderen in de jeugdzorg. "Voor ouders zijn kinderen tegenwoordig prinsjes en prinsesjes. We zijn soms niet goed in accepteren dat dingen soms anders lopen dan je hoopt".

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie