Binnenland
NOS

SCP en RVS komen met advies voor langetermijnvisie op corona: 'Maak het een onderdeel van regulier beleid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SCP en RVS komen met advies voor langetermijnvisie op corona: 'Maak het een onderdeel van regulier beleid'

Er is behoefte aan een duidelijk toekomstperspectief als het gaat om corona. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) komen nu met een advies aan het kabinet voor een langetermijnvisie op corona.

'Maak coronabeleid onderdeel van regulier beleid'

“Coronabeleid moet meer integraal onderdeel worden van het reguliere beleid”, vertelt voorzitter van de RVS Jet Bussemaker in het NOS Radio 1 Journaal. De twee organisaties vindt dat er nu te veel focus ligt op een het medische aspect van de coronacrisis.

Crisis

Er moet meer gekeken worden naar andere gevolgen van strenge coronamaatregelen. “Kijk wat het doet met achterstanden van jongeren op scholen. Er is een toename van mentale problemen. We weten dat ook wanneer de crisis zelf onder controle is, dat deze problemen nog sterk kunnen toenemen.” Volgens de twee organisaties is elke afweging een politieke afweging en daarom kan er ook gekeken worden naar andere aspecten. “Die andere afwegingen moeten meer gemaakt worden en daarmee meer onderdeel worden van het reguliere beleid”, zegt Bussemaker.

Keuzes

Dit advies sluit niet uit dat op momenten er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Zoals een lockdown toen de IC’s overvol dreigden te raken. Bussemaker spoort het kabinet wel aan om meer na te denken over de problematiek van de crisis. “We hebben het afgelopen jaar weinig gedaan aan het personeelstekort in de zorg, terwijl we weten dat meer dan 40% van de mensen in de zorg gaat werken weer binnen twee jaar het veld verlaat. Het gaat om meer dan de IC-capaciteit.”

Als er dan lastige keuzes als schoolsluiting gemaakt moeten worden, dan kan het kabinet kijken naar een tegenpresentatie. “We hadden meer kunnen investeren in ventilatiebeleid en je kan nadenken over deeltijdonderwijs.”

Corona

Bussemaker zegt dat corona nu onderdeel van het leven is. “Dan moet het ook niet elke beschouwd worden als een nieuwe crisis, maar we moeten het nu meenemen bij de algemene lange termijn doelen. Dat kan nu met het nieuwe kabinet.” Ze hoopt dat het kabinet ook gaat inzien dat er meer aspecten zijn, dan het medische aspect. “Kijk niet alleen naar het R-getal. Ongelijkheid en mentale ongezondheid kunnen zich ook reproduceren.”

Ster advertentie
Ster advertentie