Binnenland
NOSNTR

Een aantal werkgevers verbiedt thuiswerken: 'Volstrekt asociaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een aantal werkgevers verbiedt thuiswerken: 'Volstrekt asociaal'

Tegen het advies van het kabinet in, eisen sommige werkgevers toch dat personeel naar kantoor komt. Het dringende advies om thuis te werken, wordt in die gevallen opzij geschoven.

"Je schrikt er iedere keer van als je dit hoort", zegt vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV in Nieuws en Co. "Maar we horen het helaas vaker. Dit is volstrekt asociaal van de werkgevers die dit doen."

Video niet beschikbaar

Volgens Jong zit het probleem bij de werkgevers. "Het is volslagen onverantwoord. Het gaat in tegen de adviezen van het kabinet en het helpt niet deze pandemie te bestrijden."

'Volgens IT was het geen enkel probleem'

Een vrouw, die anoniem wilde blijven, vertelde in Nieuws en Co dat ze graag thuis wil werken, omdat haar man in een risicogroep valt.

Ze werkt als administratief medewerker. De directie van het bedrijf wil toch dat ze naar kantoor komt. "In eerste instantie werd er gezegd dat thuiswerken technisch gezien onmogelijk was, maar volgens de IT-afdeling is het geen enkel probleem."

Ze vertelt dat er meer collega's zijn die willen thuiswerken, maar het maken van een vuist vindt ze riskant. "Op een gegeven moment ontstaat er een stukje angst, zeker omdat het al een onzekere tijd is. Je wil je baan behouden en vooral niet als lastpak worden gezien. Daarom is het al helemaal moeilijk om een groep collega's te mobiliseren die hetzelfde willen, want als dat verkeerd uitpakt kan je zomaar het haasje zijn."

Meer voorbeelden

Volgens Jong staat dit verhaal niet op zich. Er zijn volgens haar meer voorbeelden van werknemers die verplicht worden om naar kantoor te komen. "We krijgen tientallen meldingen hiervan binnen. En vaak is dat dan het topje van de ijsberg."

Ze heeft een aantal voorbeelden: "'Mijn werkgever gelooft niet in thuiswerken' of 'De manager zegt dat het wel klaar is met corona'. Dat gaat dan gepaard met intimidatie en dreiging met ontslag."

Geen recht op thuiswerken

Er is op dit moment geen wet die het 'recht op thuiswerken' regelt. "Wij ondersteunen van harte het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66 om dit wel mogelijk te maken", zegt Jong. "Alleen, de premier zelf geeft het dringede advies om thuis te werken. Dat zou goed genoeg moeten zijn", besluit Jong.

thuiswerken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie