Binnenland
AVROTROS

Jurist Kadir over nieuw rapport toeslagenaffaire: 'Het morele kompas ontbrak bij rechters'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jurist Kadir over nieuw rapport toeslagenaffaire: 'Het morele kompas ontbrak bij rechters'

De meeste rechters hebben blind de aanpak van de Belastingdienst gevolgd, terwijl ze zich daar niet prettig bij voelden. Dat blijkt uit een rapport, opgesteld door het overlegorgaan van bestuursrechtelijke macht.

Letselschadejurist Orlando Kadir is zelf slachtoffer van de toeslagenaffaire, en staat daarnaast andere gedupeerde gezinnen bij. "Het is moedig, goed dat de rechters met dit rapport komen. Maar we hebben niks aan 'lessons learned'", zegt hij in Humberto.

Moreel kompas ontbrak

"Het morele kompas ontbrak gewoon bij die rechters. Ik sprak nog een aantal cliënten die zeiden: weet je nog hoe ze naar ons keken, en meteen een mening over ons hadden?", vertelt Kadir. Toch waren er ook positieve uitzonderingen, herinnert de jurist zich. "We hebben wel eens een rechter gehad die dacht: dit klopt niet. Maar de fiscus persisteerde in de gedachte dat de gedupeerden moesten hangen."

Kadir ziet het nieuwe rapport als een bewijs dat de trias politica, de scheiding der machten, niet altijd even goed werkt in Nederland. "Zo’n rechter had makkelijk kunnen zeggen: ik doe niet aan klassenjustitie. Je ziet in dit rapport ook: 'Hadden ze maar rechtsbijstand gehad', wordt er gezegd. Maar dat hebben de rechters de gedupeerden onthouden. Het is bitter, dat het rapport zo laat komt. Er was een blind vertrouwen in de staatsadvocaten en tegelijkertijd een ontkenning van de rechten van burgers."

'Petje af voor reflectie'

Hoogleraar bestuursrecht Bert Marseillie is blij met het rapport van de rechters, zegt hij in EenVandaag. "Petje af dat ze dit nu hebben gedaan. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst", zegt hij.

"Je moet ook in dit soort gevallen de jurisprudentie vaker loslaten, meer naar het individu kijken. Dan wordt het recht onvoorspelbaarder, meer zoals het strafrecht, maar er is nu te weinig ruimte in de wet genomen. Ruimte die er eigenlijk wel was", zegt Marseille.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie