Binnenland
AVROTROS

Wat als je meer dan een uur moet fietsen naar de teststraat? 'Coronatests moeten toegankelijker'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je meer dan een uur moet fietsen naar de teststraat? 'Coronatests moeten toegankelijker'

In sommige delen van het land zijn teststraten niet bepaald om de hoek. Wat doe je dan als je je moet laten testen, maar geen auto hebt? Het Red Team pleit er opnieuw voor dat testlocaties voor iedereen toegankelijk en dichtbij zijn.

"Ik ken eigenlijk geen regio waar iedere burger dezelfde toegang heeft tot tests", zegt epidemioloog Arnold Bosman, verbonden aan het Red Team. Soms is de afstand tot teststraten te groot. Wie bijvoorbeeld in Heerenveen klachten krijgt en geen auto heeft, moet 5 kwartier fietsen naar de teststraat in Sneek.

Teststraat toegankelijker

ee

Openbaar vervoer of taxi

Andere opties zijn het openbaar vervoer of een (vaak dure) taxi. "Ik wil eigenlijk helemaal niet iemand dwingen om met het openbaar vervoer te gaan en ook niet om een taxi te nemen", zegt Bosman. "Ons pleidooi is: maak de test-beschikbaarheid zo toegankelijk mogelijk."

Dat teststraten niet altijd even goed bereikbaar zijn voor burgers heeft volgens Bosman gevolgen voor de verspreiding van het virus. "Dan bouw je dus in je systeem van testen standaard een risico in dat je een bepaalde bevolkingsgroep mist. Daardoor mis je ook een deel van het zicht op die verspreiding."

Geen teststraat in de buurt

Ook Wim Scherpenisse stond voor het dilemma: hij had klachten en wilde zich laten testen. De dichtstbijzijnde teststraat was niet in zijn eigen woonplaats Heerhugowaard, maar ruim 10 kilometer verderop in Alkmaar. En Wim heeft zelf geen auto.

"Ik heb nog gevraagd of ik op een andere manier naar de teststraat kon, maar de GGD was heel duidelijk: ik mocht niet met iemand meerijden want die breng je dan in gevaar", vertelt hij.

'Ik wilde niemand besmetten'

Ook het openbaar vervoer of een taxi waren geen optie volgens de GGD, maar dat zag Wim zelf ook niet zitten. "Ik wilde ook niet met het openbaar vervoer, omdat ik niemand wilde besmetten", zegt hij. "De enige mogelijkheid was dus te lopen of met de fiets."

Wim koos uiteindelijk voor de fiets en moest zo ruim een uur trappen voor de coronatest. "Ik heb me nogal verbaasd over het feit dat er niet dichtbij testlocaties zijn. Het zou voor mij een uitkomst zijn als het bijvoorbeeld kon bij de huisarts of het laboratorium waar je bloed kan prikken." Beide zijn voor Wim op loopafstand van zijn huis.

Oplossingen

Het Red Team zegt in een advies dat in eerste instantie voor iedereen een teststraat op minder dan 10 kilometer afstand moet zijn. Langzaam moet volgens het team toegewerkt worden naar maximaal 4 kilometer, zodat de straten ook op de fiets te bereiken zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die geen auto hebben en een taxi niet kunnen betalen.

Zij willen dat er bijvoorbeeld testlocaties komen bij ziekenhuizen of huisartsenposten. In Nederland wordt al wel door sommige huisartsen getest, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. Ook in Ridderkerk zijn huisartsen zelf aan het testen geslagen.

Huisartsen

Huisarts in Ridderkerk Jos van Heest ziet de voordelen van lokaal testen. "Van de patiënt die belt hebben we binnen een paar seconden de gegevens. De intake is veel korter en we weten ook wie ons belt."

Van Heest kan nu nog maximaal tien tests per dag doen. Hij denkt dat vooral een combinatie met de GGD goed kan werken. "Het wordt straks steeds lastiger om mensen te onderscheiden die verkouden zijn of griep hebben. Ik denk dat we straks iedereen nodig hebben en dan is het jammer dat onze mogelijkheden niet benut worden."

Thuis testen

Niet alleen testen bij de huisarts, ook thuis testen ziet Bosman van het Red Team als optie. "Als we dat ook doen voor trombose en voor bloedsuikercontroles, waarom zouden we dat niet kunnen doen voor corona? Het is een kwestie van organiseren."

Daarnaast hoopt Bosman dat er een landelijke richtlijn komt die aangeeft welke afstand er maximaal tot een teststraat mag zijn. Dat kan regionaal wel verschillend beleid opleveren: "Ik kan me voorstellen dat het in de Randstad, met een hele andere diversiteit in verschillende wijken heel anders gaat dan in bijvoorbeeld Oost-Gelderland."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie