Binnenland
NOSNTR

Tentoonstelling geopend over verzetsheld Anton de Kom

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tentoonstelling geopend over verzetsheld Anton de Kom

De bekendheid van schrijver en activist Anton de Kom groeit snel. In het Openluchtmuseum in Arnhem is nu een tentoonstelling over hem geopend. Verslaggever Marc Robin Visscher nam er een kijkje voor het programma Nieuws en Co.

Anton de Kom werd in 2020 opgenomen in de Canon van Nederland, het overzicht met personen en onderwerpen die elke Nederlander zou moeten kennen. De Koms bekendste werk is Wij slaven van Suriname uit 1934. Het is een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing.

De tentoonstelling

Hubert Slings is samensteller van de tentoonstelling over De Kom. Hij vertelt hoe De Kom rond 1910 op school leerde over bijvoorbeeld Willem de Zwijger en Michiel de Ruyter. "Maar hij hoorde eigenlijk niks over Suriname. Die verbazing en verbijstering is de voedingsbodem voor een levenslange strijd tegen kolonialisme."

De tentoonstelling over De Kom is vandaag geopend. Daarbij was ook Judith aanwezig, de dochter van Anton de Kom. "Zo langzamerhand krijgt hij meer bekendheid", zegt ze. "Maar ik heb niet het idee dat het erg doorgedrongen is op de scholen. Vorig jaar sprak ik iemand die is afgestudeerd als geschiedenisleraar. Maar die wist niks van De Kom. Dat vond ik een schande."

Actueel

Mitchell Esajas is oprichter van The Black Archives, het archief over het koloniale verleden. Hij vertelt dat het werk van De Kom nog altijd actueel is. "Omdat hij de eerste Surinamer was die vanuit een Surinaams en antikoloniaal perspectief schreef over het koloniale verleden en de koloniale structuren die je in de samenleving zag."

Als voorbeeld noemt Esajas economische ongelijkheid en racisme. "Helaas zien we in de huidige maatschappij nog steeds de erfenis daarvan: van de toeslagenaffaire tot discriminatie op de arbeidsmarkt. In die zin is het werk van De Kom voor mij een bron van inspiratie."

De tentoonstelling over Anton de Kom is vanaf 26 maart te zien in het Openluchtmuseum.

Nieuwe tentoonstelling geopend over verzetsheld Anton de Kom

Luister hier de KRO-NCRV podcast 'Strijden ga ik | Anton de Kom':

Strijden ga ik | Anton de Kom

Strijden ga ik | Anton de Kom

Ster advertentie
Ster advertentie