Binnenland
AVROTROS

Metereologen: eind januari wordt het ijskoud

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Metereologen: eind januari wordt het ijskoud

Komt er op de valreep een einde aan de lange periode zonder Elfstedentocht, net voor we een record bereiken? Verschillende meteorologen voorspellen dat het over een paar weken erg koud wordt. Meerdere weken vrieskou kunnen in de tweede helft van januari zomaar voor 'de Tocht der Tochten' gaan zorgen.

Martijn Rosdorff bespreekt in Radio EenVandaag wat er aan de hand is. Op sociale media is de discussie over de vrieskou al redelijk op gang: veel schaatsliefhebbers kunnen niet wachten.

Voor schaatsliefhebbers is 8 februari bepaald geen heuglijke dag, want dan wordt het sombere record van 8070 tochtloze dagen verbroken. Maar: er lijkt zich voor die datum een laatste kans aan te dienen om het oude record in de boeken te houden. Tenminste, als de komende vorstperiode serieus doorzet. Want dát er een vorstperiode aankomt lijkt inmiddels wel duidelijk.

Verandering in de 'polaire vortex'

Reden is een verandering in de zogeheten polaire vortex, een lagedrukgebied boven de poolcirkel dat zorgt voor een warme westenwind. Zo'n twee a drie keer per jaar wordt die vortex door plotselinge opwarming verstoord en raakt deze instabiel. Koude lucht uit de hoge luchtlagen kan dan naar het aardoppervlakte dalen, met een oostelijke wind en een blokkade van warme lucht van de Atlantische Oceaan tot gevolg. Hierdoor kan het in de winter flink kouder worden dan gemiddeld.

De eerste kou wordt verwacht in het weekend van 19 januari en zal daarna volgens verschillende meteorologen minstens twee weken aanhouden.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie