Binnenland
NOS

Hoe de hofhouding met de tijd mee is gegaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de hofhouding met de tijd mee is gegaan

Koning Willem-Alexander heeft een nieuwe adviseur: vandaag begint Hassan Outaklla aan het hof. Wie onderdeel is van de hofhouding heeft nog steeds een statig beroep, maar het hof lijkt meer op een bedrijf dan honderd jaar geleden.

Outaklla krijgt een brede functie. Hij adviseert de koning over wetenschap, technologie, duurzaamheid, milieu en het ruimtelijk domein. "Het is de bedoeling dat als de koning een tunnel opent, dat Outaklla met betrokkenen over die onderwerpen kan praten en zo de koning kan adviseren", legt koningshuisdeskundige Rick Evers uit in NOS Met het Oog op Morgen.

De functie van persoonlijk adviseur aan het hof is nieuw en ingevoerd door koning Willem-Alexander. Hij wil zo oren en ogen in de samenleving hebben.

Diplomaten

Het hof is anders ingericht dan jaren geleden. Evers: "Als je vroeger een driedubbele achternaam had en voor het koningshuis was, kwam je al in aanmerking voor een functie aan het hof. Beatrix heeft het allemaal moderner gemaakt. Er werden diplomaten aangetrokken van Buitenlandse Zaken. En na vijf jaar konden ze weer terug omdat een frisse wind goed was. Een beetje zoals het op het ministerie gaat."

Hoe Outaklla aan de baan is gekomen, is niet bekend. "De sollicitatieprocedure is niet openbaar. Maar dat hoeft van mij ook niet. Het koningshuis mag best een beetje met mystiek omgeven zijn." Al kan het best zo zijn dat er een advertentie is geweest, maar dan zal die niet expliciet zijn geweest over de werkzaamheden. Evers: "Zoals bij lakeien gebeurde, dan schreven ze in de krant dat ze een medewerker voor een vooraanstaand hotel zochten en dat bleek dan een functie aan het hof te zijn. Zo zal het hier ook zijn gegaan."

Hoe is Koningshuis BV de laatste jaren veranderd?

Ster advertentie
Ster advertentie