Binnenland
BNNVARA

Journaliste Ans Boersma: 'Het vliegt me soms aan. Ik word geleefd door het proces'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Journaliste Ans Boersma: 'Het vliegt me soms aan. Ik word geleefd door het proces'

Journalist Ans Boersma was de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws. Ze werd Turkije uitgezet omdat haar ex-vriend een vermeend Jihadist zou zijn geweest. Veel talkshows wilden haar verhaal graag uitzenden, maar Boersma koos uiteindelijk voor de bank van Özkan Akyol, Onze Man In Deventer.

Luister hier de hele aflevering van Onze Man In Deventer met Ans Boersma.

Al snel in het gesprek komt de grote vraag aan bod, wat wist Boersma van het verleden van haar ex? "Dat hij in de gevangenis heeft gezeten. Dat hij bij Al Nusra zat, die zich verzetten tegen Assad. Later is die groepering zich anders gaan ontwikkelen. Later werden ze bondgenoten van Al Quaida. Ik begreep het dat hij in de oppositie tegen Assad zat. Ik snap Syriërs die zich verzetten."

"Nee. Dat geloof ik niet. Maar ik wacht de rechtszaak af", antwoord Boersma op de vraag of ze gelooft dat hij een Jihadist was. "Ik hoop wel dat hij een eerlijk proces krijgt. Maar ik heb vertrouwen in de Nederlandse rechtsgang. En rond de tijd dat hij werd opgepakt waren we uit elkaar. Ik zat in Turkije, hij in Nederland. Ik zei: mijn verleden is mijn verleden."

Rechtszaak tegen de staat

De gang van zaken en recente ontwikkelingen wordt Boersma soms teveel. "Het vliegt me soms aan. Het is niet dat het me niks doet. Ik ben niet meer in mijn huis en zit in een keer zonder spullen. Ik word geleefd door het proces."

"Er loopt een zaak tegen de staat. Voor zes jaarsalarissen. Maar ik hoop niet op nog een zaak. Ik hoop dat het OM zorgvuldiger is. Ik heb open kaart gespeeld. Over de relatie, zijn verleden, valsheid in geschrifte. Alles ligt op tafel."

Ster advertentie
Ster advertentie