Binnenland
NOS

Hugo Haak: een coach tussen vrienden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo Haak: een coach tussen vrienden

Vorig jaar stopte Hugo Haak als baanwielrenner vanwege een slepende knieblessure. Nu is hij aangesteld als bondscoach van de beste sprintploeg van het moment. De 27-jarige Haak was al als tijdelijk coach actief nadat de Duitser Bil Huck drie maanden geleden vanwege privéredenen vertrok.

Hugo Haak maakte jarenlang deel uit van het team waarover hij nu de leiding heeft. Maar toch ziet hij dat niet als een nadeel, eerder een voordeel vindt hij. "Ik ken die jongens door en door. Dus dat betekent ook dat je het beste in ze naar voren kan halen." Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn veroverde Nederland op de sprintonderdelen drie gouden medailles. Daarbij ook een overwinning voor Matthijs Büchli op het onderdeel Keirin. Hij is wel te spreken over de aanstelling van Haak. "Hugo is natuurlijk wel onervaren, maar ik moet zeggen ik heb er nooit problemen mee gehad. Ik heb eigenlijk altijd vanaf het begin gewild dat hij zou blijven, dat ik niet nog een andere coach zou hebben richting Tokio."

Hugo Haak, bondscoach van de sprinters.mp3

Haak heeft een verbintenis gesloten tot en met de wereldkampioenschappen van 2021, maar het grote doel ligt natuurlijk een jaar daarvoor: de Olympische Spelen in Tokio. Hij komt wat dat betreft in een gespreid bedje en hoeft dus weinig te veranderen. "Nou op dit moment zijn we natuurlijk wereldtop, dat laten we op de wereldbekers zien en op de laatste Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen. Dus het is op dit moment gewoon finetunen in de teamsprint richting Tokio zodat we in Tokio de perfecte teamsprint kunnen laten zien en vanuit daar ook verder kunnen op de individuele nummers."

Ster advertentie
Ster advertentie