Binnenland
NOSNTR

Eerste meldingen fraude met NOW-regeling zijn binnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste meldingen fraude met NOW-regeling zijn binnen

De NOW-regeling is van alle steunmaatregelen degene waar het meeste geld mee gemoeid is. Bedrijven kunnen via de regeling subsidie krijgen om personeel door te betalen als hun omzet wegvalt. Maar de regeling is fraudegevoelig, zegt Antoinette Dijkhuizen van accountantskantoor 4you in Nieuws en Co.

Fraude bij NOW-regeling

“Vooral voor kleinere bedrijven is het relatief makkelijk om je omzet lager te laten uitkomen,” zegt Dijkhuizen. “Bijvoorbeeld door facturen een andere datum te geven en zo te spreiden.” Inmiddels zijn er 21 meldingen binnengekomen van mogelijke fraude.

Volgens Dijkhuizen is dit slechts het topje van de ijsberg. “Sommige ondernemers vragen niet na bij hun accountant of zij echt recht hebben op de regeling.” In totaal is er voor 8,7 miljard euro aan subsidie aangevraagd, waarvan 4,5 miljard is uitgekeerd. De regeling loopt nog tot oktober, dus het bedrag zal nog oplopen.

Controle

Aan accountants de taak om de ondernemers te helpen. “Ze zoeken altijd de grens op, maar wij moeten als accountants echt de hoeder zijn.” Het kantoor van Dijkhuizen heeft al een aantal keer nee moeten verkopen aan klanten. “Wij geven ook aan dat niet iedereen er recht op heeft. Als ze het wel doen, is er echt sprake van fraude.”

De regeling is relatief makkelijk aan te vragen, omdat het doel van de overheid was om zo snel mogelijk geld bij bedrijven te krijgen. Pas achteraf wordt gecontroleerd of een bedrijf echt recht had op het geld. Eerder deed minister Koolmees al een oproep aan ondernemers om geen misbruik van de regeling te maken.

Of een bedrijf wel of geen recht heeft op de regeling, is niet altijd makkelijk in te schatten. “Deze wet wordt constant aangepast. Daardoor kan een bedrijf de ene week geen recht hebben op de subsidie, maar de andere week weer wel.”

Fraude bij NOW-regeling

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie