Naar homepage
Binnenland

Makelaars willen vastgoed voor criminele doeleinden stoppen en slaan handen ineen
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Makelaars willen vastgoed voor criminele doeleinden stoppen en slaan handen ineen

Een nieuwe campagne moet het misbruik van vastgoed voor criminele doeleinden te stoppen. Samen met Meld Misdaad Anoniem slaan verschillende makelaarsbranche de handen ineen om het misbruik een halt toe te roepen. Hans van der Ploeg, directeur van VBO (vereniging van makelaars en taxateurs) sprak erover bij Stax&Toine.

Uit onderzoek is gebleken dat in particuliere huurwoningen drugs wordt geproduceerd en wapens worden opgeslagen. Makelaars spelen een belangrijke rol om dit tegen te gaan.

50% meer drugslabben in woonhuizen

Er zijn geen harde cijfers over het aantal panden dat wordt verhuurd aan criminelen. "Het is natuurlijk geen reclame voor je makelaarskantoor om dit naar buiten te brengen", vertelt Van der Ploeg. "Wel zien we dit jaar al een toename van 50 procent van het aantal drugslabs in woonhuizen ten opzichte van een jaar geleden."

Een pand waar drugs wordt gemaakt wordt vaak op professionele wijze compleet omgebouwd. Stroom en water worden in de meeste gevallen afgetapt om onder de radar te blijven. Dit kan uiteindelijk problemen opleveren voor de verhuurder; verzekeringen en andere vaste lasten worden soms niet meer verstrekt. Criminelen doen er van alles aan om over te komen als goede huurder. Om dit te controleren worden identiteitspapieren, adressen en soms zelfs sociale media gecontroleerd.

Bewustwording is het belangrijkste

Gisteren sprak de branche met Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. Er wordt voor gepleit voor een verplichting voor alle makelaars om zich aan te sluiten bij een branchevereniging voor meer toezicht en controle. De nieuwe campagne moet uiteindelijk vooral het bewustzijn versterken bij eigenaren en bewoners.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie