Binnenland
KRO-NCRV

Vijf jaar na MH17: Hoe de oorlog Oud Ade binnenkwam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf jaar na MH17: Hoe de oorlog Oud Ade binnenkwam

Zes weken hingen de vlaggen in Oud Ade halfstok toen vijf jaar geleden vlucht MH17 werd neergehaald. Twee geliefde jongeren uit het Zuid-Hollandse dorpje kwamen om het leven. De KRO-NCRV-documentaire De oorlog is Oud Ade binnengekomen laat de enorme impact van de ramp zien op de nabestaanden en de zevenhonderd inwoners.

"We konden ze niet losmaken", vertelt inwoner Piet Pouw. Het greep alle dorpsgenoten telkens weer naar de keel als ze Oud Ade binnen kwamen rijden. De vlaggen die halfstok hingen voor Erik van der Poel en Truike Heemskerk. Het stel zou op vakantie gaan naar Bali, maar kwam om het leven tussen de zonnebloemen in Oekraïne.

"De vader van Erik zei na zes weken: laten we de vlaggen binnenhalen. Die moeten straks ook weer naar buiten als er iets moois gebeurt", blikt Pouw terug.

Samenhorigheid

Door het verdriet en de totale wanhoop in ieders ogen, voelde het volgens hem echt even alsof de oorlog was uitgebroken in Oud Ade. Zonder het geweld, maar met het leed dat daarbij hoort. "In een kleine gemeenschap gaat het verdriet door de samenhorigheid misschien nog iets dieper", denkt Pouw die zowel Erik als Truike goed kende.

Filmmaker Alje Kamphuis is geraakt door de manier waarop inwoners van Oud Ade elkaar optilde en steunde in deze rouw. "Het is bijna jaloersmakend hoe diep dat ging. Ik woon zelf in Amsterdam en ik ben al blij als ik mijn overbuurman ken."

Quote

We zijn vergeten dat je dit nodig hebt als zulke dingen gebeuren

Alje Kamphuis

Volgens Kamphuis snakken we in deze tijd naar samenhorigheid, maar is iedereen op zichzelf gericht. "Het is heel mooi om te zien dat dit er nog is. We zijn vergeten dat je dit nodig hebt als zulke dingen gebeuren."

De documentatie De Oorlog is Oud Ade Binnengekomen, vijf jaar na MH17 is gemaakt door Alje Kamphuis en Stephanie Sint Nicolaas en is vanavond om 21.00 te zien bij de KRO-NCRV op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie