Binnenland

Braziliaanse racetalenten vergelijken Verstappen met hun held Senna

foto: Gettyfoto: Getty
  1. Nieuwschevron right
  2. Braziliaanse racetalenten vergelijken Verstappen met hun held Senna

Als je het aan de jongens vraagt op de kartbaan in São Paulo is Ayrton Senna de grootste coureur ooit. De Braziliaanse racelegende begon zijn carrière hier, in zijn geboortestad. Voor de junioren die dit weekeinde strijden om het staatskampioenschap is Senna hét grote voorbeeld.

"Hij is de allerbeste", knikt Felipe Baptista, veertien jaar oud en al zijn hele leven aan het karten. Voor hij met de bezoekende journalist wil praten, belt Felipe eerst even zijn sponsor om toestemming te vragen.

Zoals alle jongens op de kartbaan droomt Felipe van een toekomst als Formule 1-coureur. Net als Ayrton Senna. "In zijn tijd waren de auto's moeilijker, ze raceten in de regen in Monaco, met een muur op korte afstand, en keiharde banden. En toch lukte het om heel erg snel te rijden."

Megacampers

Op de parkeerplaats achter de kartbaan staan tot megacampers omgebouwde vrachtwagens. Op een van de rijdende huizen prijkt het gezicht van Heitor Dall'Agnol, een achtjarig racetalent. Ook Heitor volgt het voorbeeld van Senna. "Hij was meer dan een coureur, hij was echt goed voor Brazilië", beweert de kleine coureur.

Senna stierf jaren voordat Heitor en Felipe werden geboren, maar jeugdtrainer Celso Martíns (58) herinnert het zich nog als de dag van gisteren. Tijdens de Grand Prix van San Marino van 1994 vliegt Senna uit de bocht. Hij overlijdt vrijwel meteen."In die tijd keek heel Brazilië naar de races van Senna.

Brenger van hoop

Alsof elke zondag de finale van het WK voetbal was", vertelt Martíns, de oom en trainer van Heitor."Wij Brazilianen zaten die jaren in de put. Het was crisis, mensen hadden het vertrouwen opgegeven. Ayrton Senna gaf ons land hoop, hij trok ons eruit. We geloofden niet meer zo in Brazilië, tot hij kwam.
Senna liet ons zien dat er altijd oplossingen zijn. In de sport, op het werk, in de politiek, voor alles is een oplossing."Toen de kist met daarin het lichaam van Ayrton Senna in een rouwstoet door São Paulo werd gereden, stonden er honderdduizenden mensen langs de kant.

"Ik was daar natuurlijk niet bij," zegt de 14-jarige Felipe. "Maar ik heb de beelden gezien, ik ken de verhalen."

Felipe Massa

Het kan je ook moeilijk ontgaan hier in São Paulo. Er is een tunnel die Senna's naam draagt, belangrijke snelwegen, parken, er is zelfs een openbaar toilet met zijn naam. Op de gevel van een flatgebouw in het centrum schilderde de wereldberoemde graffitikunstenaar Kobra een afbeelding van Senna.

Maar terwijl de stad zijn held uit het verleden blijft eren, blijven Braziliaanse successen in de Formule 1 uit. Felipe Massa, de enige Braziliaan in de Formule 1, neemt vandaag afscheid van zijn Braziliaanse fans. En dus kijkt de jonge generatie Braziliaanse coureurs naar het buitenland.
De Grand Prix van Brazilië is vandaag vanaf 17.00 uur te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1.
Ster advertentie
Ster advertentie