Binnenland
NOSNTR

Afgewezen asielzoekers Hongarije worden 'uitgehongerd' zodat ze terugkeren

foto: HOLLANDSE HOOGTE | POLARISfoto: HOLLANDSE HOOGTE | POLARIS
  1. Nieuwschevron right
  2. Afgewezen asielzoekers Hongarije worden 'uitgehongerd' zodat ze terugkeren

In de Hongaarse transitzones op de grens met Servië hebben acht afgewezen asielzoekers dagenlang geen eten gekregen en ze hadden geen mogelijkheden om zelf aan eten te komen. Kraanwater kregen ze wel.

Het gaat om zes Afghanen en twee Syrische broers. Die laatste twee kregen het langst geen voedsel: vijfenhalve dag, zegt Andras Lederer van het Hongaarse Helsinki Comité (HCC) tegen de NOS. Advocaten van deze organisatie zijn de enigen die worden toegelaten in de twee transitzones op Hongaars grondgebied.

Inmiddels krijgen de acht asielzoekers weer voedsel. Op verzoek van het Helsinki Comité heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Hongarije verplicht deze acht alsnog van voedsel te voorzien. Maar in de zones zitten nog 130 à 140 mensen, en er is alweer een andere Afghaan die nu geen eten krijgt.

Correspondent Mitra Nazar: "Als ze in hoger beroep willen, krijgen ze geen eten"

Human Rights Watch stelt dat Hongarije mensenrechtenverdragen heeft ondertekend die het verbieden om mensen in hechtenis op een inhumane en vernederende manier te behandelen. Volgens de mensenrechtenorganisatie moet het land hun daarom voorzien van voedsel, water, hygiëne en noodzakelijke medische zorg.

Het Helsinki Comité zal ook in nieuwe gevallen het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vragen in te grijpen, maar structureel verandert daar niets door. "Hoewel het absoluut helder is dat het Hof deze beslissing iedere keer zal nemen, wordt voedsel mensen toch ontzegd", zegt Lederer. Over een Afghaanse vrouw die gisteren de hele dag niet heeft gegeten, moet de beslissing nog worden genomen.

Ster advertentie
Ster advertentie