Binnenland
AVROTROS

Azarkan van DENK: 'Optreden Koning beetje mensonterend voor Baudet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Azarkan van DENK: 'Optreden Koning beetje mensonterend voor Baudet'

Thierry Baudet van Forum voor Democratie is gisteravond weggelopen bij Jinek, halverwege de speech van cabaretier Martijn Koning, die over Baudet ging. "Een beetje mensonterend", zegt Farid Azarkan van DENK in EenVandaag, die ook bij Jinek aan tafel zat het optreden.

Video niet beschikbaar

Na de uitzending oogstte Koning veel woede op social media. Vandaag namen RTL en het programma Jinek afstand van de voordracht van Koning. Zelf had hij 'de reuring' overigens wel verwacht, vertelt hij aan het AD. "Misschien is het zo heftig overgekomen door de woorden die ik gebruikte, zoals antisemitisch. Maar dat zijn dingen die hij zelf ook heeft gezegd. Ik vond het in die zin meer beschouwend."

Reactie Azarkan

"Het was heel awkward. Het voelde heel raar, het was niet meer leuk. Het voelde heel vilein en heel hard", blikt Azarkan terug op de uitzending van gisteravond. Zelf was hij niet weggelopen. "Nee, dat doe ik niet. Want dan is dat het stempel dat je krijgt. Dan wordt dat je aangedragen. Ik probeer het dus altijd maar te ondergaan."

Azarkan vertelt dat ook Eva Jinek na afloop van de uitzending niet goed terugkeek op de roast van Koning. "Ze zei: 'Dit voelt niet goed'. We keken elkaar ook aan na de uitzending, toen Thierry niet meer aan tafel zat en dachten: wat is hier gebeurd?"

Zelf ook nog even 'gefileerd'

Koning laat overigens zijn teksten nooit aan de redactie van Jinek lezen als hij komt voordragen. "Martijn heeft als creatieveling het volste recht om te schrijven wat hij wil. Daardoor kan het dus zo aflopen en valt iets totaal verkeerd. Er werd weinig gelachen", aldus Azarkan.

"Ik werd aan het begin nog even gefileerd met: 'Meneer Azarkan, u heeft mij niet nodig om uzelf belachelijk te maken'. Daar kon ik nog een beetje om lachen, maar daarna werd het steeds vileiner. De humor was ook weg. Het overviel ook de redactie", vertelt hij. Koning gaf vanmiddag bij Humberto Tan op NPO Radio 1 aan dat hij aan niemand excuses gaat maken.

Vrouwen

Steven van Weyenberg van D66, ook aan tafel bij Suzanne Bosman in EenVandaag, reageert: "Iedereen mag binnen de grenzen van de wet alles zeggen, maar ik ben er wel voor dat als je de bal kaatst, je er ook op mag antwoorden. Dit is een incident, maar ik vind echt dat we met elkaar moeten praten over hoe we met elkaar in debat willen. Want wat dat betreft is dit geen uitzondering."

Hij haalt hierbij de harde reacties aan op social media en een artikel in de Groene Amsterdam van vorige week, over hoe er met vrouwen in de politiek wordt omgegaan. "Dat kan beter. En overigens laat de heer Baudet zich daar ook niet onbetuigd in." Volgens politiek commentator Joost Vullings heeft iedereen in Den Haag een mening over dit voorval, maar willen lijsttrekkers niet graag deze aandacht, omdat het verkiezingstijd is. "Het haalt de aandacht weg bij je eigen campagne", legt hij uit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie